Bănci și Asigurări

Isărescu: Nicio bancă nu trebuie să trăiască momentul în care deponentul spune „De ce să ţin banii la bancă?“

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Am ajuns cu dobânzile la nivel euro­pean, nu mai există nicio motivaţie ca plăţile să coste mai mult în România decât în Europa. Avem o dispută cu Transfond şi o tranşăm. Comi­sioanele la plăţile de mare valoare din România trebuie să ajungă la nivel european.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR Am ajuns cu dobânzile la nivel euro­pean, nu mai există nicio motivaţie ca plăţile să coste mai mult în România decât în Europa. Avem o dispută cu Transfond şi o tranşăm. Comi­sioanele la plăţile de mare valoare din România trebuie să ajungă la nivel european.

Autor: Claudia Medrega

27.05.2015, 00:08 2109

Comisioanele percepute de băncile din România sunt încă mari, iar nivelul ridicat al acestora a devenit preo­cu­pant pentru banca centrală, guver­natorul BNR, Mugur Isărescu, reco­mandând bancherilor să nu descurajeze econo­misirea cu politicile de dobânzi şi comisioane. Totodată, guvernatorul recomandă comunicarea şi urmărirea ratelor reale ale dobânzilor la depozite.

„Cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar. Şi dacă ele nu se simţeau atunci când dobânzile nominale erau încă mari, acum când au ajuns la 1-2-3%, un comision de 0,5%-1% pentru o operaţiune bancară se simte. Nicio bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune: «De ce să ţin banii la bancă? Ca să plec cu mai puţini bani acasă sau să fiu în pierdere la fiecare operaţiune?». Nu este doar un îndemn către bănci: faceţi ce faceţi şi reduceţi comisioanele! Este un îndemn la realism şi adaptare la situaţia actuală“, a declarat Isărescu la conferinţa „Viitorul Mo­de­lelor de Business Bancar“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO