Bănci și Asigurări

Isărescu: Modelul de creştere economică nu e predeterminat, depinde de investitori şi politici macro

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

25.05.2011, 13:06 221

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, cădiscuţiile despre modelul de creştere economică pot duce laconcluzii greşite, inclusiv la aceea că modelul este predeterminat,când în realitate acesta rezultă din deciziile investitorilorprivaţi şi politicile macroeconomice.

"Cred că trebuie să avem maregrijă când vorbim despre modelul de creştere economică, nu cumva săse înţeleagă că el poate să fie predeterminat. El rezultă dintr-omultitudine de decizii pe care le ia investitorul privat şi dintr-oaltă multitudine de decizii de politică macroeconomică prin carestatul influenţează indirect şi pe termen lung modelul de creştereeconomică. Maniera în care de multe ori se discută la noi despremodelul de creştere economică poate să ducă la concluzii greşite,inclusiv la cea că cineva apasă pe un buton şi, gata, vom aveacreştere economică bazată pe export sau investiţii", a spusIsărescu la un seminar pe teme economice.

El a menţionat că după declanşareacrizei s-a discutat foarte mult despre schimbarea modelului decreştere economică în România, pornind de la faptul că o bună partedin supraîncălzirea economiei în 2007-2008 s-a datorat consumuluiexcesiv.

"Aici în mod evident mă refer laconsumul social, cheltuielile bugetare dedicate consumului, fie căs-au reflectat în creşterea dincolo de suportabilitatea financiarăa salariilor bugetarilor şi în general a facturii de salarizare însectorului bugetar, fie că s-au referit la cheltuielile socialepropriu-zise, adică la pensii, ajutoare sociale şi aşa mai departe.Toate datele arată că majorările erau nesustenabile", a continuatguvernatorul BNR.

El a arătat că multe persoane auspus că modelul de creştere economică trebuie schimbat, astfelîncât să se bazeze pe export sau investiţii, dar au uitat că celedouă modele nu pot fi predeterminate.

"Într-o economie deschisă, depiaţă, capacitatea de a interveni direct asupra modelului decreştere economică este aproape imposibilă. Statul are capacitateasă intervină prin intrumente indirecte, iar modelul de creştereeconomică este un rezultat, nu un element predeterminat cu care seporneşte la drum", a mai spus Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO