Bănci și Asigurări

Isărescu împarte atribuţiile în noul CA al BNR: a preluat şi politica monetară, după ce în 2009 a luat intervenţiile pe curs şi pe dobânzi

Isărescu împarte atribuţiile în noul CA al BNR: a...

Autor: Claudia Medrega

28.10.2014, 00:04 935

Mugur Isărescu, aflat la al cincilea mandat de guvernator al BNR, a preferat să preia personal coordonarea Direcţiei de politică monetară, aflată în mandatul anterior în portofoliul fostului viceguvernator Cristian Popa, după ce locul acestuia a fost preluat de Liviu Voinea.

Din această poziţie, guvernatorul va supraveghea direct stra­tegia de ţintire a inflaţiei, precum şi administrarea lichidităţii din sistemul bancar. În subordinea lui Isărescu, aflat la conducerea BNR de 24 de ani, a trecut şi direcţia de modelare şi prognoze macroeconomice, monitorizată anterior tot de Popa.

Cristian Popa, care a fost viceguvernator al băncii centrale timp de trei man­date consecutive - responsabil cu politica monetară şi relaţiile internaţionale şi artizanul strategiei de ţintire a inflaţiei implementată din 2005 de banca centrală -, a încheiat în 2014 acest capitol din cariera sa. El nu şi-a mai găsit loc în noua conducere executivă a BNR, candidatura lui fiind respinsă de Parlament. Popa a fost înlocuit în noul consiliu de administraţie (CA) al BNR de fostul ministru al bugetului Liviu Voinea. Din cel de-al cincilea CA al BNR de după re­voluţie mai fac parte două nume noi - Gheorghe Gherghina şi Daniel Dăianu.

În ceea ce priveşte strategia de politică monetară, regimul de ţintire a inflaţiei a devenit obiectivul central al Băncii Naţionale în ultimul deceniu. Inflaţia a ajuns la un nivel la care nu se gândea nimeni, coborând chiar sub 2% pe an, faţă de 40-50% la începutul anilor 2000. Strategia de ţintire a inflaţiei presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale de scădere a inflaţiei şi capacitatea instituţiei de a face piaţa să creadă în atingerea obiec­tivelor respective. Implementarea noii strategii a fost destul de controversată, iar BNR şi-a ratat ţintele în mai mulţi ani. În 2013 banca centrală a atins ţinta de inflaţie, fiind pentru a treia oară când a reuşit această performanţă.

Deşi a rămas fără politica monetară, Voinea va coordona totuşi o direcţie foarte importantă, cea de stabilitate financiară. El va avea, totodată, în subordine şi direcţiile de relaţii internaţionale, statistică şi secretariat.

Nu este prima dată când schimbarea unor persoane din conducerea executivă a BNR aduce şi o „reorganizare“ a structurii interne a organigramei, respectiv redistribuirea unor direcţii importante unde sunt necesare anumite abilităţi şi cunoştinţe specifice.

Şi în 2009, când Bogdan Olteanu a fost votat de Parlament şi a intrat surprinzător în CA al BNR, s-au produs unele schimbări. Atunci Isărescu a trecut în directa sa supraveghere operaţiunile de piaţă valutară şi monetară (din portofoliul fostului viceguvernator Eugen Dijmarescu) monitorizând intervenţiile pe curs, injecţiile de lichiditate pe piaţa monetară, dar şi administrarea rezervei valutare care a oscilat în jurul a 30 mld. euro şi plasarea celor aproape 104 tone de aur. o altă schimbare din 2009 a fost mutarea direcţiei stabilitatea financiară, coordonată în trecut de Dijmarescu, în subordinea viceguvernatorului Cristian Popa.

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, aflat la al treilea mandat, si-a pastrat portofoliul, având sub coordonare unele dintre cele mai importante direcţii - Supraveghere, Reglementare şi Autorizare, Contabilitate şi Emisiune şi Tezaur, precum şi direcţia Gestiunea Crizelor Financiare.

Direcţiile Juridică, Servicii Informatice sau Achiziţii rămân în subordinea viceguvernatorului Bogdan Olteanu.

Intrarea României în zona euro, anticipată pentru 2019, este un proiect în care banca centrală va juca un rol important şi ar trebui să devină tema prioritară a noului mandat al Consiliului de Administraţie, format din patru executivi şi cinci membri simpli.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO