Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Isărescu despre perspectivele politicii monetare: BNR va asigura flexibilitatea cursului şi a ţintelor de inflaţie, dar nu va mai reduce dobânda

BNR nu vede în perspectivă motive pentru reduceri suplimentare ale dobânzii-cheie, iar în privinţa cursului valutar banca centrală este gata să asigure mai multă flexibilitate, a declarat Mugur Isărescu, guvernator al BNR, într-un discurs în cadrul conferinţei FMI - Regional Economic Outlook: Europe.

„Pe plan monetar nu vedem motive pentru reduceri su­pli­mentare ale ratei de politică monetară şi suntem pre­gătiţi să asigurăm flexibilitatea ţintelor noastre de inflaţie, având în vedere nivelurile destul de ridicate ale datoriei. În ceea ce priveşte cursul de schimb, suntem pregătiţi să asigurăm mai multă flexibilitate având în vedere rolul său de ancoră a încrederii sociale în cazul României.“

Isărescu a amintit că BNR a înjumătăţit rata dobânzii-cheie, de la 2,5% în martie 2020 până la 1,25% în prezent, a oferit băncilor lichiditate prin operaţiuni repo şi a achiziţionat obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară în volume adecvate, fără a neglija ţinta inflaţiei şi stabilitatea relativă a cursului de schimb în jurul funda­men­telor economice. „În condiţiile în care măsurile mo­ne­tare luate au fost adecvate, ratele dobânzii sunt acum la niveluri istorice scăzute şi nu a fost nevoie ca BNR să inunde piaţa cu lichidităţi“, a menţionat Isărescu.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.