Bănci și Asigurări

Isărescu critică dur taxa pe activele băncilor: Nu vedem lucrurile deloc în roz. Este o bombă greu de înţeles

Isărescu critică dur taxa pe activele băncilor: Nu...

Autor: Claudia Medrega

09.01.2019, 00:07 2456

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat dur ordonanţa Guvernului prin care a fost impusă taxa pe activele bancare, numind-o o „bombă greu de înţeles“ şi o „trăsnaie“ care afectează nu doar băncile comerciale, ci şi flexibilitatea şi eficienţa politicii monetare şi nu va ajuta nici Executivul.

„Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia. Principalul element de nemulţumire este că nu s-a discutat cu industria. Discuţi cu industria bancară, nu vii la sfârşit de an, în prag de Crăciun, cu o bombă de asta greu de înţeles. Cred că domnul ministru de finanţe va discuta cu industria. Au şi nelămuriri cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt aspecte pe care cu greu le înţe­le­gem“, a declarat guvernatorul BNR la briefingul de pre­să de după prima şedinţă de politică monetară din 2019.

Ministerul Finanţelor a decis la sfârşitul anului 2018 să introducă din 2019 o taxă pe activelor băncilor în funcţie de evoluţia dobânzilor interbancare ROBOR la trei luni şi la şase luni. Taxa se datorează dacă media trimestrială a dobânzii ROBOR depăşeşte pragul de referinţă de 2% şi există procente diferenţiate.

Guvernatorul BNR a dat de înţeles că va convoca o şedinţă extraordinară a Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială, din care face parte şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Probabil vom solicita să facem o şedinţă extraordinară a Comitetului. Eficienţa şi flexibilitatea politicii monetare va fi afectata, ceea ce nu va ajuta Guvernul. Nu vedem lucrurile deloc în roz. Nu suntem nici prapăstioşi, dar sperăm la măsuri de îmbunătăţire“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO