Bănci și Asigurări

Isărescu: Consiliul de Administraţie va decide ce salarii din BNR vor fi publice. Eu voi vota împotriva publicării salariilor directorilor

Isărescu: Consiliul de Administraţie va decide ce...
08.08.2016, 20:48 439

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat luni că board-ul băncii va decide ce salarii din Banca Naţională vor fi publicate, precizând însă că va vota împotriva dezvăluirii salariilor directorilor. 

El a lăsat să se înţeleagă că nu se împotriveşte publicării veniturilor salarile ale conducerii BNR - guvernator, vice-guvernator şi membrii Consiliului de Administraţie. De altfel, el a anunţat săptămâna trecută cât câştigă ca guvernator - 13.601 euro/lună net. 

 

Ce a spus Mugur Isărescu despre:

Inflaţie

►Valorile ratei anuale a inflaţiei prognozate pentru finele anului sunt de -0,4% în 2016 (-1 pp) şi 2% în 2017 (-0,7 pp).

►Preţul ţiţeiului contribuie în prezent cu cea mai mare pondere la inflaţia negativă din România, alături de reducerea TVA, care s-a disipat între timp.

►În 2017, inflaţia se va apropia de ţinta de 2,5%, pe care nu avem motiv să o schimbăm. Nu trebuie să schimbăm acum ţinta aşa cum ni s-a sugerat pentru că vom avea destul timp pe măsură ce ne apropiem de zona euro. În mod clar ne ducem cu inflaţia către ţintă.

►Ţinta nu o modifică nici BCE. Nu ne putem juca cu ea în funcţie de evoluţiile conjuncturale tranzitorii într-o direcţie sau alta.

►În 2018, inflaţia va fi probabil undeva deasupra ţintei.

 

Un nou reprezentant al României la FMI

►Cezar Boţel va reprezenta România la Fondul Monetar Internaţional începând de la 1 septembrie. El şi-a început cariera la BNR în anii 90, a mers apoi în Statele Unite unde şi-a luat un doctorat de succes, a predat şi la o universitate americană, a revenit la începutul anilor 2000 în BNR şi a format o direcţie din tineri specialişti, Direcţia de Modelare Economică;

►Funcţia de director al Direcţiei de Modelare şi Prognoze Macroeconomice din BNR va fi preluată, după plecarea lui Cezar Boţel, de „încă tânărul“ Tudor Grosu.

 

Salariile din BNR

►Spre sfârşitul lunii august, Consiliul de Administraţie va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem şi cu directorii şi pe la şefii de servicii sau rămânem doar noi, cei din CA!?

►Eu mă voi opune şi voi vota împotriva publicării salariilor directorilor. Această instituţie este una care lucrează în piaţa internaţională. Şi veţi vedea că, în afară de câteva bănci nordice, nicio ţară europeană nu îşi publică salariile directorilor, pentru că ele fac parte din concurenţa instituţională. Eu optez pentru asta. Nu ştiu ce va decide CA, dar trebuie să luăm o hotărâre şi aici, pentru că altfel intervine o suită de discuţii pe această temă a salarizării care nu este benefică BNR.

►Atunci când BNR a decis să nu publice salariile, situaţia era similară în majoritatea băncilor centrale din Europa. Decizia de a nu publica făcea parte din atributul de independenţă financiară a băncii centrale - să poată stabili salariile astfel încât să îndeplineasă şi obiectivele din mandat - stabilitatea preţurilor, a cursului de schimb, stabilitatea financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO