Bănci și Asigurări

Isărescu: Când se vorbeşte de nevoile sociale, se uită aspectul financiar. Dar banii nu cad din cer

Isarescu: Când se vorbeşte de nevoile sociale, se uită aspectul financiar. Dar banii nu cad din cer
21.07.2010, 11:47 40

Mărimea şi tendinţa de creştere a deficitului bugetar arată căaceste este structural şi nu poate fi corectat doar prin reluareacreşterii economice, fiind necesare măsuri de ajustare, a declaratguvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Fără să pronunţe cuvântul pensii, guvernatorul vorbeşte desprelegi juridice care nu mai sunt acoperite de condiţiile economice,respectiv nu mai pot fi susţinute financiar.

"Adevărul financiar poate să fie cinic, nemilos, dar apare şitendinţa cealaltă, de a se vorbi ca imperativă despre nevoilesociale şi să nu se vorbeascădeloc despre aspectul financiar.Acesta e fie inabordabil, fie banii pică din cer. E foartepericulos, banii adevăraţi nu pică din cer, nici nu apar dintiparniţă aşa cum cred unii. Inseamnă resursă acumulată", afirmăIsărescu.

El a arătat în discursuri recente că problema pensiilor, preamari pentru capacitatea actuală a economiei de a produce venituri,ajunge să fie rezolvată prin "inflaţie corectivă", în condiţiile încare Curtea Constituţională a respins măsura Guvernului de reducerecu 15%.

"Bogăţia nu se face prin decrete. De 200 de ani citam cartea luiAdam Smith despre bogăţia naţiunilor şi probabil nici acum nu oînţelegem. Bogăţia se creează să nu zic prin muncă, printr-un efortmajor al societăţii", spune Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO