Bănci și Asigurări

Isărescu, BNR: Stabilitatea cursului poate fi înşelătoare. Suntem cu arma la picior, nu dormim în post. „Suntem într-un război comercial, o bătălie între politicile monetare, care este de fapt un război valutar între marile puteri. Şi avem mişcări de capitaluri.“

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Sunt momente de schimbări majore în lume. Suntem vigilenţi, pentru că ar putea fi înşelătoare această stabilitate (a cursului valutar - n.red.)

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Sunt momente de schimbări majore în lume. Suntem vigilenţi, pentru că ar putea fi înşelătoare această stabilitate (a cursului valutar - n.red.)

Autor: Claudia Medrega

06.08.2019, 00:08 2535

Banca centrală observă „stabili­ta­tea remarcabilă“ a cursului  de schimb din ultima perioadă, însă rămâne „vigilentă“, gata să ac­ţio­neze în eventualitatea apa­ri­ţiei unor mişcări de capitaluri care pot să apa­ră oricând, după cum a dat de înţeles Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Sunt momente de schimbări majore în lume. Trebuie să fim atenţi. «Wait and see», noi nu avem aşa ceva. Noi suntem cu arma la picior, pentru că oricând pot să aibă loc miş­cări. Vedem o stabilitate remarcabilă a cursu­lui de schimb la nivelul actual al dobânzilor, ceea ce ar putea să fie un semn bun. Dar nu dormim în post, suntem vigilenţi, pentru că ar putea fi înşelătoare această stabilitate“, a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

După ce în prima parte a anului leul s-a depreciat în faţa euro cu circa 2%, în iulie şi august a urmat o tendinţă de apreciere, cursul oscilând preponderent în jurul a 4,72-4,73 lei/euro.

Guvernatorul BNR a readus în discuţie intrările de capitaluri pe piaţa românească.

Intrările de capitaluri, în special specu­lative, care caută diferenţialul de dobândă, au determinat aprecierea monedei naţionale în faţa euro, însă BNR nu doreşte acest lucru, cu toate că ar ajuta la scă­derea inflaţiei, pentru că ar antrena şi ampli­fi­carea deficitului extern, după cum a indicat Isărescu.

Contextul interna­ţional este dominant, inclusiv în privinţa de­ciziilor băncilor centrale.

„Cred că dominant acum este contextul inter­na­ţional, şi din punct de vedere al conflictelor. Suntem într-un război comercial, o bătălie între politicile monetare, care este de fapt un război valutar între marile puteri. Şi avem mişcări de capitaluri, care la noi au fost intrări. Dacă nu intrau capitaluri, probabil că ne mai gândeam şi la altceva“.

Creditarea încetineşte pe mai multe sec­toare, influenţată şi de măsurile macro­pru­denţiale de la sfârşitul anului trecut, astfel că boardul BNR a decis să menţină dobânda-cheie la nivelul de 2,5%, cu toate că se remarcă o creştere a ratei anuale a inflaţiei CORE2 ajustat, iar inflaţia anuală va rămâne în 2019 cel mai probabil deasupra ţintei, după cum reiese din explicaţiile guvernatorului BNR.

„A apăsa mai mult rata de politică monetară pentru a tempera creşterea cererii agregate nu este măsura cea mai adecvată. De aceea, apasăm pedala pe alte instrumente de politică monetară“, a declarat Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO