Bănci și Asigurări

​Isărescu, BNR: Reducerile succesive ale cotelor TVA afectează mai mult de 80% din coşul de consum. Rata anuală a inflaţiei s-a adâncit în teritoriul negativ în trimestrul I

​Isărescu, BNR: Reducerile succesive ale cotelor TVA...

Autor: Liviu Popescu

10.05.2016, 11:27 872

Reducerile succesive ale cotelor TVA afectează mai mult de 80% din coşul de consum. Reducerea TVA din ianuarie 2016 a vizat circa jumătate din coşul de consum, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu astăzi la prezentarea raportului asupra inflaţiei.

“Asistăm pe piaţa combustibililor la un declin în termeni nominal. El s-a accentuat în T1 2016 în special pe seama scăderii preţului ţiţeiului. Avem şi deprecierea dolarului în raport cu euro şi deci şi în raport cu leul.”

Alte declaraţii:

La bunurile alimentare, constatăm în mare menţinere supraofertei creată pe piaţa Europeană datorită în principal restricţiile în relaţiile cu Rusia.

La materile prime agricole, preţurile internaţioanle au fluctuat, dar tendinţa este descendentă cu excepţia preţului la floarea soarelui.

Inflaţie foarte scăzut în toată Europa. În zona euro, de trei ani, sub ţinta de 2%. Definiţia BCE, sub sau în apropiere de 2%. Dar acum avem cu mult sub 2%. Situaţia nu este singulară, inflaţie negative în Polonia, Ungaria. Inflaţie sub 2% şi în SUA şi în funcţie de context, respectiv de evoluţie consumului şi de creşterea economiei, în unele ţări este şi deflaţie.

Pe pieţele valutare internaţionale, avem o majorare uşoară a volatilităţii, mai puţin în cazul leului, care a rămas o monedă stabilă. Nu am schimbat politica aici şi nu a fost nevoie de interveneţii pe piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO