Bănci și Asigurări

Isarescu avertizeaza bancherii sa stea "cu ochii cat cepele" pe resursele in lei

Isarescu avertizeaza bancherii sa stea "cu ochii cat cepele" pe resursele in lei
09.04.2008, 19:28 15

Excesul de lichiditati din sistemul bancar se diminueaza rapid si este o chestiune de luni, poate saptamani, pana cand bancile va trebui sa apeleze la facilitatile de creditare ale BNR, asa incat trebuie sa se pregateasca din timp, a avertizat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Bancherii trebuie sa fie cu ochii cat cepele pe partea de resurse pentru ca resursele ieftine din exterior s-au diminuat. Nu mai exista acea generozitate chiar agresiva de a impinge bani in Romania, iar bancile cu actionariat strain au simtit deja asta". In ultimele saptamani, bancile au inceput sa se intreaca in a oferi dobanzi de 9-10% pentru a-si convinge clientii sa le aduca lei.
Isarescu le-a reamintit bancherilor ca pentru a accesa fonduri de la BNR trebuie sa aduca drept garantii titluri de stat. De cateva luni interesul bancilor pentru cumpararea de titluri de stat a fost insa foarte redus, in conditiile in care Ministerul Finantelor nu a fost dispus sa ofere randamente la nivelul celor existente pe piata.
"Este nevoie de o regenerare a pietei de titluri de stat si de crestere a pietei secundare. Si cred ca situatia o va cere", a afirmat ieri Isarescu la o conferinta organizata de Saptamana Financiara.
Avertismentele guvernatorului vin in contextul in care BNR le-a transmis bancilor luni dupa-amiaza in regim "foarte urgent" un proiect de modificare a normelor privind lichiditatea in vederea pregatirii pentru aparitia unor "conditii de criza".
"Bancile au obligatia de a demonstra BNR ca au luat toate masurile pentru punerea in aplicare in regim de urgenta a planurilor alternative (privind administrarea riscului de lichiditate in conditii de criza) inclusiv prin incheierea de acorduri de finantare alternative", se spune intr-un alineat care ar urma sa fie introdus in norma.
Prin noua norma, BNR stabileste obligatia expresa a bancilor de a elabora planuri alternative care sa descrie strategiile privind administrarea riscului de lichiditate in conditii de criza. "Planurile alternative trebuie sa stabileasca responsabilitatile structurilor de conducere ale bancilor si procedurile ce trebuie urmate (...) si sa indentifice sursele potentiale de lichiditate pentru acoperirea deficitelor ce pot aparea in conditii de criza."
"Cred ca exista in mod clar indicii de vulnerabilitate daca guvernatorul a dat acest mesaj. Nu este intamplator, mai ales ca a aparut si proiectul precipitat de modificare a normei privind lichiditatea", a comentat pentru ZF Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.
El spune ca "marele risc" este legat de eventualitatea ca bancile care s-ar confrunta cu probleme de lichiditate sa nu poata apela la facilitatea de credit a BNR din cauza ca nu ar avea titluri de stat pe care sa le depuna drept colateral.
"Fara doar si poate exista o presiune pe lichiditatea in lei. Pe de o parte, activele in lei au crescut mai mult decat finantarile atrase, BNR a pus presiune pe lichiditate pentru a ridica dobanzile, bancile nu mai pot emite obligatiuni pentru a se finanta in lei din afara si, nu in ultimul rand, a aparut un decalaj foarte mare intre resursele atrase pe termen scurt si cererea de credite cu maturitati din ce in ce mai mari. De aici dezechilibrul", spune Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO