Bănci și Asigurări

Isărescu: Atenţie la creşterile salariale, să nu stricăm echilibrele macro obţinute cu sacrificiu. Creşterile salariale sunt inevitabile, dar trebuie ţinute sub control

Isărescu: Atenţie la creşterile salariale, să nu...
05.04.2017, 18:34 540

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a avertizat în privinţa creşterilor salariale, care dacă nu au în spate şi o creştere de productivitate ar putea să ducă la ruperea echilibrelor macroeconomice câştigate cu sacrificiu.

El a spus că problema nu este creşterea salarială în sine, ci paşii, respectiv creşterea vine dintr-odată.

Guvernul Dragnea/Grindeanu a operat la începutul anului o majorare salarială în administraţia locală de 20%, pe lângă creşterea salariului minim din economie de la 1.250 de lei la 1.450 de lei brut.

El spune că aceste creşteri salariale sunt inevitabile, iar lipsa forţei de muncă accentuează această problemă, iar aceste creşteri trebuie ţinute sub control.

De asemenea, guvernul şi PSD, partidul de guvernământ, propune o nouă lege a salarizării care va duce la o creştere a masei salariale plătită din buget de 50%.

Isărescu cere guvernului ca prin politicile promovate să nu afecteze echilibrele macro câştigate cu mari sacrificii.

“Trebuie să fim foarte atenţi să nu le stricăm. Trebuie să avem un mixt de politici macroeconomice. Politica monetară a BNR nu poate face totul”.

O problemă a lui Isărescu este legată de faptul că excesul de lichiditate nu se transmite în economie aşa cum ar trebui.

De asemenea, el se întreabă de ce dobânzile scăzute practicate de BNR nu se văd şi la companii.

Isărescu a făcut aceste declaraţii la briefingul de presă de marţi de după şedinţa Consiliului de Administraţie, care a menţinut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO