Bănci și Asigurări

Isărescu a scăpat de o grijă. Inflaţia a coborât în aprilie la 2,7%, de la 3% în februarie şi martie, după ce alimentele s-au scumpit cu 5,7%, iar serviciile cu 3%

Isărescu a scăpat de o grijă. Inflaţia a coborât în...

Autor: Roxana Rosu

13.05.2020, 09:28 461

Rata anuală a inflaţiei a coborât în aprilie la 2,7%, de la 3% în februarie şi martie, după ce alimentele s-au scumpit cu 5,7%, iar serviciile cu 3%, a anunţat miercuri INS.

În acelaşi timp, preţurile la mărfurile nealimentare au crescut cu 0,5%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) faţă de precedentele 12 luni (mai 2018 – aprilie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,6%.

Cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate în aprilie, faţă de decembrie 2019, la cartofi (21%), fructe (17%), conserve de legume (16%), citrice (8%), servicii poştale (12%), fasole (10%). 

Faţă de luna martie, în aprilie, preţurile au crescut cu 0,26%, după un avans de 1,27% la alimente şi ieftinirea mărfurilor nealimentare cu 0,3%.

”Statisticile indică decelerarea dinamicii anuale a preţurilor de consum spre nivelul minim din octombrie 2017, evoluţie determinată de scăderea cererii (după incidenţa şocului indus de pandemie) şi de declinul sever al cotaţiilor internaţionale la ţiţei”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.
 
Comisia Europeană a publicat recent estimările revizuite privind evoluţia economiilor europene, inflaţia din România fiind prognozată la 2,5% în 2020 şi 3,1% în 2021. În acelaşi timp, FMI estimează o rată de 2,2%, de la 3,8% anul trecut, urmând să ajungă la 1,5% în 2021.

În schimb, analiştii financiari din Asociaţia CFA Society se aşteaptă la o medie a inflaţiei de 3,37% în următoarele 12 luni. 

La rândul lui, Andrei Rădulescu a precizat că Banca Transilvania  estimează o creştere a preţurilor de consum (pe indicele armonizat UE) cu un ritm mediu anual de 3% în perioada 2020-2022.

Institutul Naţional de Statistică a precizat că izbucnirea epidemiei de COVID19 şi adoptarea de restricţii guvernamentale pentru a limita răspândirea virusului au avut consecinţe atât asupra colectării datelor, cât şi asupra calculului indicelui preţurilor de consum (IPC). În această situaţie extraordinară au fost stabilite recomandări internaţionale privind metodele adecvate.

Astfel, în luna aprilie 2020, ca urmare a restricţiilor impuse prin ordonanţele militare, categoriile de produse şi servicii incluse în calculul IPC cele mai afectate de suspendarea temporară a activităţii de comercializare şi imposibilitatea colectării preţurilor sunt:

  • Produsele de îmbrăcăminte şi încălţăminte; preţurile lipsă sunt estimate utilizând modificarea lunară înregistrată în centrele de colectare în care s-a efectuat colectarea preţurilor;
  • Produsele de uz casnic si mobilier; preţurile lipsă sunt estimate utilizând modificarea lunară înregistrată în centrele de colectare în care s-a efectuat colectarea preţurilor;
  • Lucrările stomatologice, analizele medicale şi consultaţiile, serviciile culturale si de divertisment (cinema, teatre, muzee), cheltuielile cu învăţământul, serviciile de întreţinere (frizerie, cosmetică şi igienă), instruirea şcolară auto, restaurantele, cafenelele şi cantinele si plata cazării în unităţi hoteliere, având în vedere stabilitatea preţurilor observată în perioadele precedente; preţurile lipsă sunt estimate prin preluarea ultimului preţ observant;
  • Transportul de pasageri pe cale aeriană, care a fost afectat de măsurile adoptate şi de limitările circulaţiei de persoane; preţurile lipsă sunt imputate aplicând evoluţia lunară a preţurilor observate în urmă cu un an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO