Bănci și Asigurări

Isarescu a oprit atacul asupra leului, dar tensiunea s-a mutat pe dobanzi

Isarescu a oprit atacul asupra leului, dar tensiunea s-a mutat pe dobanzi
20.10.2008, 19:00 259

Atacul speculativ care a avut loc vineri asupra monedei nationale a esuat, iar disfunctionalitatile aparute in ultima perioada pe piata monetara unde dobanzile interbancare au crescut cu mult peste rata lombard, sunt temporare, piata urmand sa le corecteze in timp, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Pentru prima data in istoria pietei interbancare, vineri unele banci nu si-au inchis pozitiile din lipsa de lei, dobanzile la lei au explodat, iar BNR a lasat piata fara lichiditati, fortandu-i astfel pe speculatori sa isi inchida pozitiile pe minus. "S-au format pozitii lungi pe leu finantate prin operatiuni speciale, de swap, si cand nu au mai putut fi finantate pur si simplu s-au prabusit. Ca orice prabusire face zgomot si scoate fum, iar fumul s-a vazut pe piata monetara prin majorarea de dobanda. Aceasta arata o situatie speciala, o disfunctionalitate", a explicat Isarescu.
El a descris situatia de vineri de pe piata monetara facand trimitere la iepurasul din desene animate "care merge pe o crenguta pana se termina crenguta si mai face apoi vreo 10 pasi".
Cand dobanda de pe piata monetara depaseste dobanda lombard (14,25% - perceputa de BNR la facilitatea de credit acordata bancilor in caz de urgenta), piata poate fi caracterizata ca fiind nefunctionala, potrivit lui Isarescu. Seful BNR a sustinut ieri un briefing de presa pentru a explica evolutiile spectaculoase de pe piata monetara. Speculatorii care au anticipat vineri gresit situatia au avut de pierdut. "Cei care au anticipat gresit si-au primit portia. Tehnic, este extrem de clar ce s-a intamplat. Toate aceste swap-uri nu au mai putut fi refinantate, pentru ca leii nu s-au mai gasit in piata."
BNR a injectat vineri in piata 2 mld. lei, in conditiile in care lichiditatea nu a fost suficienta. "Daca lichiditatea era suficienta nu injectam doua miliarde si ceva. A fost suficienta, a fost exces, dintr-o data au fost unii care au facut swap, luau un fel de credit de la nu stiu cine. Mergeau niste swap-uri in gol. Au fost unii care a trebuit sa-si inchida pozitiile. Din cate stiu nu au apucat. Nu este cea mai mare glorie pentru o banca mare sa nu-si inchida pozitiile."El a aratat ca "uneori si politetea si delicatetea in piata sunt limitate; se mai fac si faulturi". Guvernatorul BNR a mentionat ca dobanzile nu vor cobori imediat sub rata lombard (14,25%), pentru ca bancile care au fost prudente si au titluri de stat in portofoliu vor profita de situatie.
"Nu se va cobori imediat sub lombard, pentru ca fiecare va cauta sa beneficieze de o oportunitate. Miscarile acestea sunt disfunctionalitati, dar sunt temporare, conjucturale."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO