Bănci și Asigurări

Isărescu: A ieşit ceva bun din întărirea politicii monetare? Nu, a ieşit ceva relativ rău

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

07.06.2011, 12:44 1120

Întărirea politicii monetare din perioada 2005 - 2006 nu a fostbenefică pentru evoluţia ulterioară a preţurilor, pentru că a dusla aprecierea nesustenabilă a monedei naţionale şi la exploziacreditului în valută, consideră guvernatorul BNR, MugurIsărescu.

"Cu cât întăream mai mult politica monetară, pentru că acest aldoilea canal era expansiv (creditul în valută) şi trebuia săcontrabalansăm, cu atât atrăgeam capitaluri speculative şi întăreamleul. Funcţionează simpla teorie de întărire a politicii monetare?A ieşit ceva bun? Nu, a ieşit ceva relativ rău", a explicatIsărescu, la începutul unui seminar privind politica monetară.

Şeful băncii centrale spune căprin acest mecanism s-a creat o vulnerabilitate prin apreciereaexcesivă a cursului de schimb şi umflarea "balonului" credituluivalutar, în "capcana" căruia au intrat tot mai mulţi.

Prezentarea guvernatorului BNR s-aconcentrat pe ideea că inflaţia este un fenomen monetar, dar teoriacantitativă nu-şi găseşte corespondent în realităţile economicedecât pe termen lung, relaţia pe termen mediu şi scurt fiind multmai complexă.

Isărescu l-a citat pe HenryWallich (fost membru al FED), arătând că "într-adevăr inflaţia estemereu în lume un fenomen monetar, dar a spune că inflaţia estenumai un fenomen monetar este echivalent cu a spune că împuşcareaunui om este numai un fenomen de balistică".

"Nu este doar o tautologie, darduce şi la adormirea spiritului", a adăugat guvernatorulBNR.

Isărescu a pus accent şi pe ceeace reprezintă încrederea populaţiei în monedă, înclinaţia cătreeconomisire şi consum, din care derivă în mare parte şi viteza decirculaţie, şi ciclurile economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO