Bănci și Asigurări

Irlanda se pregăteşte cu un fond de contingenţă pentru a putea aplana pe cât posibil efectele negative ale Brexitului

Irlanda se pregăteşte cu un fond de contingenţă...

Autor: Mircea Nica

30.10.2019, 00:00 133

Irlanda are în plan crerea unui fond de con­tingenţă prin care pune la dispoziţie 650 de milioane de euro pentru a putea combate, pe cât posibil, efectele ne­ga­tive ale Brexitului şi a pu­tea ofe­ri ajutor pen­tru sec­toa­rele care vor fi afectate.

Brexitul ar trebui să aibă un efect ne­gativ pen­tru toate ţă­rile.

Im­pac­tul Brexi­tu­lui asu­pra Româ­niei este de aş­teptat să fie unul mo­dest, a spus Alan Ahearne, direc­tor al Whitaker Institute şi membru al Consiliului de Administraţie al băncii centrale a Irlandei. „În cazul în care nu va exista un Brexit cu acord, sistemul financiar va fi afectat, vor fi condiţii financiare mai stricte, iar lira irlandeză se va deprecia şi mai mult. Acest lucru va duce la o scădere privind încrederea cosumatorilor şi afacerilor. Dacă ne uităm la impactul pe care îl va avea asupra PIB-ului, în cazul unui acord, se va în­registra o scădere de aproximativ 2% din PIB, dar dacă nu se va ajunge la niciun acord, acest lucru va însemna o scădere de peste 6% a PIB-ului Irlandei.“

În funcţie de for­ma finală a Brexitului, de­te­riorarea condiţiilor priv­ind relaţiile comerciale dintre Irlanda şi UE poate determina un şoc puternic al comerţului.

„Este important de menţionat că Marea Britanie este o rută importantă pentru exportul Irlandei către Europa Continentală. Un procent de 40% din exporturile către Uniunea Europeană din Irlanda trec prin Marea Britanie, care acţionează ca o escală şi reduce semnificativ timpul de livrare a bunurilor. Folosirea navelor pentru a transporta bunurile din Irlanda către Europa continentală poate atinge circa 40 de ore, iar prin Marea Britanie timpul se reduce la mai puţin de 20 de ore, această rută fiind importantă pentru produsele care sunt sensibile din punctul de vedere al timpului“, a spus Alan Ahearne.

Printre efectele Brexitului asupra Irlandei se poate observa că lira irlandeză s-a depreciat cu aproape 20% faţă de euro din momentul referendumului din 2016.

„Brexitul este o o problemă destul de mare pentru Irlanda. Am diversificat de-a lungul timpului, astfel am ajuns la un procent de 20% care este exportat către Marea Britanie comparativ cu 90% de acum câţiva ani“, a adăugat Alan Ahearne. Mircea Nica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO