Caută doar în titlu
LIVE: EDIŢIE SPECIALĂ ZF GREEN ECONOMY. Cum poate economia circulară să devină din vis, realitate?
Bănci și Asigurări

Ipotecarele au prins avânt în ultimele două luni de vară. Creditele ipotecare noi în lei au trecut în august peste 1,2 mld. lei, al treilea vârf din 2020

Românii au luat de la bănci în luna august cre­di­te ipotecare noi în lei în valoare de peste 1,2 mld. lei, mar­când al treilea cel mai ridicat nivel din opt luni din 2020, volumul fiind în creştere cu aproximativ 3,6% faţă de august 2019.

Cel mai mic volum al ipotecarelor noi din opt luni din 2020 a fost în iunie, de doar 0,90 mld. lei, în timp ce maximul finanţărilor noi retail pentru locuinţe de până acum din acest an, de aproape 1,29 mld. lei, a fost în iulie.

Ascensiunea creditelor ipotecare noi din lunile iulie şi au­gust nu a fost influenţată de finanţările acordate prin noul program numit Noua casă, care a demarat în luna septembrie.

Cu excepţia lunii iunie, nivelul creditelor ipotecare noi în lei a depăşit în fiecare lună din perioada ianuarie - au­gust 2020 pragul de 1 mld. lei, precum şi nivelurile din lu­nile similare din 2019. Practic, iunie a fost prima şi sin­gura lună de declin din opt luni din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Pe componenta de valută, creditele ipotecare noi în euro pentru populaţie au coborât în august la 2,7 mil. euro (13 mil. lei), cel mai mic nivel din opt luni din 2020, şi la jumătate faţă de august 2019.

Pe ansamblul primelor opt luni din acest an volumul cumulat al creditelor ipotecare noi în lei s-a apropiat de 9 mld. lei, în creştere cu circa 937 mil. lei, respectiv cu 11,7%, faţă de nivelul total al creditelor ipotecare noi în lei din primele opt luni din 2019.

Dobânda medie la creditele ipotecare noi în lei a rămas în primele opt luni din acest an peste 5,4%, în iunie, iulie şi august depăşind 5,6%.

Majoritatea creditelor ipotecare noi (circa 97%) sunt în lei.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.