Bănci și Asigurări

Ipotecarele au crescut mai lent, iar creditul de consum a făcut un pas înapoi

Ipotecarele au crescut mai lent, iar creditul de consum a...

Autor: Ciprian Botea

27.08.2015, 00:05 208
Stocul creditelor în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe a crescut cu circa 900 milioane de lei luna trecută, un ritm uşor mai redus faţă de luna iunie, în timp ce creditele de consum au scăzut cu echivalentul a 400 milioane de lei după patru luni consecutive pe plus. Aceasta este explicaţia pentru evoluţia dezamăgitoare a creditării din luna iulie, în condiţiile în care creditul de retail în lei a fost motorul de creştere a pieţei în prima jumătate a anului.
 
Băncile aveau la finalul lunii iulie credite imobiliare în lei de 14,4 miliarde de lei, dublu faţă de aceeaşi pe­ri­oa­dă a anu­lui tre­cut, în timp ce creditele acor­date pentru consum şi alte scopuri însu­mau 32 de miliar­de de lei, po­tri­vit da­te­lor agre­gate de BNR. Cre­di­tele de con­sum au scăzut faţă de luna ante­rioară, dar sunt cu un miliard de lei peste nivelul din iulie 2014.
 
Creditele de consum în lei reve­nise­ră pe creştere în primăvară, odată cu scăderea dobânzilor la niveluri de o sin­gu­ră cifră, în timp ce creditele imo­bi­liare au crescut puternic în ultimii doi ani, susţinute de asemenea de scăderea do­bânzilor, dar şi de trecerea pro­gra­mului Prima casă exclusiv la varianta în lei. Prima casă asigură circa jumătate din vânzările de ipotecare ale băncilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO