Bănci și Asigurări

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank: Ne-am revizuit datele, uitându-ne la ce se întâmplă pe piaţa energiei, dar şi în economie, şi prognozăm o inflaţie de 7,3% în decembrie, faţă de decembrie 2020 (prognoza BNR este de 5,6%). În aceste condiţii dobânzile nu au decât o singură direcţie, în sus

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank:...

Autor: Cristian Hostiuc

30.09.2021, 16:21 786

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, a declarat joi după amiază, la Aleph Business, că a revizuit prognoza de inflaţie pentru acest an, noua cifră fiind de 7,3% în decembrie, faţă de decembrie anul trecut.

Prognoza BNR, şi ea în creştere la începutul toamnei, este de 5,6%, dar este puţin probabil să fie respectată, având în vedere că peste tot în economie se înregistrează creşteri de preţuri.

Creşterea preţurilor la energie şi gaze este mult peste şi cele mai pesimiste prognoze, iar impactul în economie şi în preţurile celorlate produse va fi destul de mare.

Ionuţ Dumitru spune că nu se ştie care va fi impactul în inflaţie a Legii Consumatorului Vulnerabil, care va permite acordarea unor subvenţii pentru a reduce factura la energie şi gaze, având în vedere că această subvenţie nu impactează preţurile energiei electrice şi gazelor, fiind doar o formă de asistenţă socială.

 Deficitele gemene-deficitul bugetar şi defictul de cont curent – nu pot fi ţinute sub control având în vedere euforia din economie, ceea ce va avea un impact asupra inflaţiei, cursului şi evoluţiei dobânzilor. Ionuţ Dumitru spune că, având în vedere creşterea inflaţiei şi a deficitelor gemene, dobânzile nu au decât o singură direcţie, în sus.

Mai ales că şi celelalte bănci centrale din regiune, din Ungaria, Cehia şi Polonia, au început să crească dobânzile şi nu se confruntă cu o creştere a inflaţiei aşa ridicată ca în România şi nici nu au probleme cu deficitele gemene, ci dimpotrivă.

Pe piaţa monetară interbancară, ROBOR a crescut susţinut în ultimele săptămâni, fiind cotat joi la 1,77%, chiar peste dobânda penalizatoare a BNR, de 1,75%.

Criza politică nu este de natură să susţină piaţa monetară şi valutară, iar BNR s-ar putea să plătească un preţ destul de mare pentru a ţine lucrurile sub control.

Cursul valutar este destul de stabil, chiar dacă inflaţia creşte cu mult peste aşteptări, iar defictele macro se deteriorează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO