Bănci și Asigurări

Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: Vestea bună este revigorarea consumului şi tendinţa poate continua

Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: Vestea bună este...

Autor: Radu Bostan

13.02.2015, 10:55 567

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că creşterea economică a accelerat anul trecut pe fondul unui avans al consumului, iar tendinţa este ca acesta să-şi continue evoluţia pozitivă în contextul veniturilor în creştere şi a descurajării economisirii.

"Nu cred că a fost vreun factor conjunctural în 2014, sunt anumite tendinţe care s-au consolidat. Vestea bună este revigorarea consumului şi cred că tendinţa poate continua. Sentimentul consumatorului s-a îmbunătăţit, şomajul este în scădere, veniturile cresc, gradul de îndatorare a mai scăzut. Astfel s-a mai creat spaţiu pentru creşterea consumului. Acum avem şi un mediu de dobânzi scăzute (la depozite - n. red.), care stimulează apetitul de a cheltui. Economisirea nu mai e la fel de atractivă şi în contextul acesta pare că la nivel de consum perspectivele sunt bune. Noi în proiecţiile noastre avem o creştere de 3% a consumului anul acesta", a spus Dumitru.

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9% faţă de 2013, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai recente date privind consumul, pe primele nouă luni, arată un avans de 4,1% faţă de anul anterior.

Dumitru spune că, în plus, în 2015 ar trebui să se simtă şi o revenire a investiţiilor publice, după ce în 2014 acestea s-au prăbuşit.

"Nu au mers deloc bine investiţiile, dar aici ar trebui să avem o revenire anul acesta. Investiţiile private au evoluat relativ bine, mai ales în a doua parte a anului trecut. Investiţiile publice au suferit foarte mult şi aici aşteptăm o revenire pe fondul unei absorbţii mai bune de fonduri europene. La cum au mers anul trecut ar trebui şi să avem un efect de bază foarte puternic", a spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO