Bănci și Asigurări

Ioana Mihai, BCR: E un moment oportun ca să alegi un credit ipotecar cu dobândă fixă pe o perioadă lungă

Autor: Roxana Rosu

15.01.2015, 09:15 2088
Nivelul ROBOR la 3 luni, indicatorul utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor în lei, este acum la un minim istoric, undeva la 2%, fiind un moment oportun pentru persoanele care iau împrumuturi pentru casă să aleagă o dobândă fixă pe o perioadă lungă, este de părere Ioana Mihai, şef al departamentului de credite garantate al BCR.
 
„Eu cred că ROBOR o să mai scadă un pic, apoi o să înceapă să crească, dar nu vor fi fluctuaţii semnificative anul acesta, el va fi undeva la 2%. La astfel de valori e momentul oportun să îţi fixezi dobânda. Sunt şanse mai mari ca acest indicator să crească pe viitor, decât să scadă. E deja foarte jos, unde să mai sca­dă?“, a declarat Ioana Mihai la ZF Live. Ea a adăugat că pentru clientul unui credit este foarte bine să ştie cât plăteşte lunar pe o perioadă de 10 ani pentru că poate să îşi facă nişte estimări de buget.
 
BCR a lansat recent creditul ipotecar cu dobândă fixă pe 10 ani, estimând ca 30% din volumul total al creditelor acordate de bancă să fie pe acest produs. Creditul are o dobândă de 5,95%, cu o marjă de 3,95%. Practic, la finalul perioadei fixe de 10 ani, clientul va avea o dobândă calculată din Robor la 3 luni plus marja de 3,95%.
 
Ea a precizat că banca lucrează în prezent la extinderea perioadei fixe, dar aşteaptă întâi reacţia clienţilor.
 
„În România a durat un pic mai mult să apară dobânzi fixe pe perioade lungi, în condiţiile în care în Occident există deja şi perioade fixe de 20-30 de ani. Este nevoie de predictabilitate pentru a putea lansa o astfel de ofertă.“
 
„Îţi trebuie gândire pe termen mediu şi lung, stabilitate economică pentru a face estimări. În ţările mai dezvoltate clienţii merg în primul rând pe dobânzi fixe şi vedem deja această tendinţă şi în România“, a spus Ioana Mihai.
 
BCR avea la finalul anului trecut un sold de peste 10 miliarde lei la creditele pentru locuinţe la persoane fizice, în creştere cu 70% faţă de 2013. Reprezentantul băncii spune însă că nu putem vorbi de un nou boom al creditării, ca în anii 2006-2007, pentru că atunci au fost alte condiţii în piaţă. Ceea ce se observă însă acum este tendinţa de a cumpăra o a doua locuinţă sau de a moderniza apartamentul deja deţinut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO