Bănci și Asigurări

Investitorii sunt speriaţi şi stau pe margine: valoarea vânzărilor publice de acţiuni la nivel global din primele trei luni este la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani

Investitorii sunt speriaţi şi stau pe margine: valoarea...

Autor: Anelis Baciu

23.03.2016, 12:17 345

Numărul de listări publice iniţiate la nivel global (IPO), cât şi valoarea acestora a scăzut semnificativ în primele trei luni ale anului, ca urmare a volatilităţii ridicate a pieţelor financiare.

La nivel global în perioada ianuarie-martie 2016 au avut loc 167 de oferte publice, cu 39% mai puţin decât în acelaşi interval al anului trecut, care au atras circa 12 miliarde de dolari, în scădere cu 70% faţă de primele trei luni din 2015. Astfel avctivitatea de listări la nivel global a început anul cu cel mai scăzut nivel din 2009 încoace, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă şi audit EY.

Volatilitatea conduce la adoptarea unei strategii complexe din partea companiilor şi la o abordare de tipul "aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Temerile legate de perspectivele de creştere ale economiei globale, creşterea volatilităţii pieţelor, prăbuşirea preţului petrolului şi turbulenţele curente de pe pieţele de capital au contribuit la acest debut lent al anului 2016”, explică analiştii EY.

Totuşi analiştii EY se aşteapta ca în perioada viitoare avtivitatea de listări publice se va îmbunătăţi.

Dacă activitatea de IPO la nivel global a început prost anul, fuziunile şi achiziţiile s-au accentuat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO