Bănci și Asigurări

Investitorii de la BCR concureaza pentru a 18-a banca din regiune

11.10.2005, 19:05 12

BCR a urcat anul trecut de pe locul 19 pe 18 in clasamentul celor mai puternice banci din Europa Centrala si de Est dupa valoarea activelor, in conditiile in care sase din ocupantele unor pozitii mai avansate au fost in declin, potrivit unui studiu al grupului austriac Raiffeisen.

Bancile de pe locurile 16-17 inregistrau la sfarsitul lui 2004 active de circa 6,5 miliarde de euro, fata de 5,9 miliarde in cazul BCR. La jumatatea acestui an, activele bancii romanesti crescusera pana la 7,3 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o premisa pentru continuarea ascensiunii in clasament.

In fruntea ierarhiei celor mai mari 20 de banci este plasata Sberbank, controlata de banca centrala a Rusiei, cu active de aproape 54 miliarde de euro, pe locul al doilea se afla PKO (21,6 mld. euro), din care o cota de 62% apartine statului polonez, iar de-abia pe pozitia a treia se gaseste o banca privata - CSOB (18,6 mld. euro), din Cehia, controlata de grupul belgian KBC, inscris in competitia pentru BCR.

Austriecii de la Erste Bank, de asemenea candidati la preluarea BCR, sunt actionarul majoritar al celei de-a patra mari banci din regiune - Ceska Sporitelna (17,6 mld. euro).

Nici unul dintre ceilalti sapte investitori aflati in cursa privatizarii nu detine in Europa Centrala si de Est vreo banca mai puternica decat BCR dupa valoarea activelor.

In aceste conditii, preluarea BCR ar putea produce schimbari semnificative in clasamentul regional. Analistii de la Raiffeisen apreciaza insa ca miscari dramatice ale cotelor de piata vor fi generate mai ales in zona Europei de Sud-Est, adica acolo unde BCR detinea la sfarsitul lui 2004 o pondere de 7,4% din activele totale. Banca romaneasca era astfel a cincea din zona amintita, foarte aproape de italienii de la Intesa, cu o pondere de 7,6% prin banca croata Zagrebacka. Intesa candideaza acum pentru preluarea BCR.

Prin cumul al cotelor de pe mai multe piete, primele trei grupuri bancare din Europa de Sud-Est sunt, in ordine, UniCredit (12,8%), Raiffeisen (12,4%) si HVB/BA-CA (8,2%), insa nici unul dintre acestea nu se afla in cursa pentru cea mai mare banca romaneasca. Austriecii de la Raiffeisen intentioneaza totusi sa depuna o oferta pentru CEC, insa cota acesteia in zona era la sfarsitul lui 2004 de numai 1,6%, in curs de scadere.

Pana pe 17 octombrie, guvernul asteapta oferte pentru un pachet de 61,88% din actiunile BCR de la noua banci: Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC si BNP Paribas.

Dintre acestea, Fortis, Banco Comercial Portugues, Deutsche Bank, Dexia si BNP Paribas nu conteaza in regiunea Europei Centrale si de Est, ceea ce inseamna ca eventuala preluare a BCR le-ar aduce o pozitionare semnificativa pe aceasta piata, mai ales pe cea a Europei de Sud-Est.

Ramane de vazut in ce masura planurile de afaceri ale acestor investitori legate de cumpararea BCR au in vedere transformarea bancii romanesti intr-un centru de expansiune cel putin in zona Balcanilor sau inspre Est, considerand ca piata Europei Centrale este deja foarte intens disputata. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO