Bănci și Asigurări

Investitorii americani şi britanici au depăşit austriecii şi controlează peste 30% din grupul austriac Erste, acţionarul BCR

Investitorii americani şi britanici au depăşit...

Autor: Claudia Medrega

10.03.2017, 00:08 1125

Investitorii americani şi britanici au o participaţie de 30,4% din Erste, al doilea cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, depăşind deţinerea austriecilor.

Investitorii din America de Nord împreună cu cei din Marea Britanie au ajuns la o participaţie cumulată de 30,4% din capitalul grupului austriac Erste Bank, care controlează BCR, cea mai mare bancă românească. Austria mai figurează cu o participaţie de 28,5% în struc­tu­ra acţionariatului Erste, potrivit celor mai re­cente statistici prezentate de grupul austriac investitorilor.

Investitorii din Europa continentală deţin 24,3% din capitalul Erste Bank, care după anul 2000 s-a extins mult în Europa Centrală şi de Est, iar un pachet de 13,9% din Erste Bank revine unor investitori „neidentificaţi“.

Erste, al doilea cel mai mare grup finan­ciar din Europa Centrală şi de Est, după UniCre­dit, cu active de 208,2 mld. euro, are ope­raţiuni în Austria, Cehia, Croaţia, Slo­va­cia, România, Ungaria şi Serbia. Grupul are aproape 2.650 de subsidiare în cele şapte ţări, 44.400 de angajaţi şi circa 16 milioane de clienţi.

Principalele bănci americane de in­ves­tiţii, Goldman Sachs şi JPMorgan, alături de alte bănci inter­na­ţionale, au susţinut Erste la preluarea BCR în 2005, fiind şi cei care au inter­mediat majora­rea de capital prin care grupul austriac a pu­tut să plătească 3,75 mld. euro pentru circa 60% din BCR. Aceasta a fost cea mai mare privatizare din istoria Ro­mâ­niei şi una dintre cele mai scum­pe tranzac­ţii din istoria sistemului ban­car mondial, multiplul plătit fiind de şase ori acti­vele nete ale BCR în con­di­ţiile în care eva­luările băn­cilor de atunci erau de cel mult 3,5-4 ori peste activul net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO