Bănci și Asigurări

Investitie in dolari cu 3,49% dobanda

14.04.2004, 00:00 14



Ministerul Finantelor si-a plasat ieri pe piata intreaga emisiune de obligatiuni in dolari in valoare de 50 milioane de dolari si maturitatea de un an, la o dobanda de 3,49%. Cea mai mare parte a titlurilor au fost cumparate de banci in nume propriu. De asemenea, acestea au subscris in numele clientilor obligatiuni in valoare de cinci milioane de dolari. Asteptarile de dobanda ale pietei mergeau de la 3,25% pana aproape de 4%. In urma cu un an, obligatiuni in dolari pe trei ani au fost plasate la 4,5-5% dobanda pe an.



Dobanzile la dolari se afla de mai multa vreme la minimuri istorice, cu perspective de crestere eventual in a doua jumatate a acestui an.



In aceste conditii, obligatiunile in dolari au reprezentat un plasament interesant pentru investitori care detineau lichiditati in moneda americana pe termene mai lungi si erau interesati sa le fructifice intre timp.



Finantele au acceptat ieri suprasubscriscrierea consistenta a emisiunii de titluri de stat cu scadenta la o luna, oferind o dobanda maxima de 21,25% pe an, egala cu dobanda de interventie a BNR.



Trezoreria a primit cereri de 8.498 miliarde de lei si a acceptat sa majoreze valoarea emisiunii la 3.800 miliarde de lei (circa 93 milioane euro), fata de o valoare programata de 3.000 miliarde de lei. Randamentul mediu a crescut cu 0,62 puncte fata de saptamana trecuta, la 21,18% pe an.



Suprasubscrierea a fost acceptata pentru acoperirea nevoilor de finantare pe termen scurt, in conditiile in care ofertele bancilor pentru emisiunea de certificate de depozit cu scadenta la sase luni au fost respinse in totalitate, dobanzile cerute fiind considerate neacceptabile comparativ cu cresterea de dobanda la o luna.



Pe langa achizitiile de titluri de stat, bancile comerciale au plasat la Banca Nationala depozite cu scadenta similara in valoare de o treime din suma programata, in conditiile in care dobanda oferita a fost egala, respectiv 21,25% pe an.



Banca centrala a oferit institutiilor de credit posibilitatea de a plasa depozite la o luna de 6.700 miliarde de lei, dar a atras lichiditati in valoare de numai 2.200 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO