Bănci și Asigurări

Întrebarea începutului de an în asigurări auto: ce clienţi vor plăti un preţ mai mare pentru poliţele RCA şi cu cât?

Întrebarea începutului de an în asigurări auto: ce clienţi vor plăti un preţ mai mare pentru poliţele RCA şi cu cât?

Autor: Anelis Baciu

11.01.2013, 16:46 11913

Poliţele auto vor continua să atârne greu în portofoliile asigurătorilor, dar aceştia îşi vor "cerne" mai atent clienţii şi vor aplica tarife mai mari şoferilor care au avut daune în trecut. Cele mai pesimiste estimări indică o creştere cu 25-30% a tarifelor poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) în 2013.

"Este de aşteptat ca asigurătorii să caute cu insistenţă căi de atragere a clienţilor cu un istoric bun al daunelor, iar pentru aceştia primele vor scădea. Pentru cei cu istoric de daunalitate încărcat nu se va mai lupta nimeni. Astfel, nu înseamnă că o creştere generală a tarifelor pe piaţa va afecta pe toată lumea. «Cazierul» (istoricul daunelor) va deveni un element de tarifare din ce în ce mai important", afirmă Radu Ionescu, directorul diviziei de subscrieri asigurări auto din cadrul Asirom.

Piaţa de asigurări este dominată de vânzările de poliţe auto (obligatorii sau facultative), asigurătorii raportând subscrieri de 3 miliarde de lei (680 milioane de euro) pe acest segment în primele nouă luni din 2012. Aceasta înseamnă o pondere de peste 50% din piaţa asigurărilor generale.

Asigurătorii prognozează pentru anul acesta o creştere pe segmentul asigurărilor obligatorii, în timp ce clasa asigurărilor facultative va rămâne la un nivel similar cu cel raportat anul trecut. Cele mai pesimiste estimări arată însă că veniturile din poliţe Casco vor scădea anul acesta, situaţie cauzată în principal de îmbătrânirea parcului auto şi de scăderea leasingului.

Adrian Marin, CEO al Generali România, estimează o "posibilă creştere asigurărilor auto, susţinută în principal de avansul subscrierilor pe nişa asigurărilor RCA".

Astfel, el anticipează o majorare a veniturilor din primele subscrise pe clasa asigurărilor obligatorii de aproximativ 5-7%, creştere care este însă, dependentă "de consecvenţa modului în care vor fi calculate şi aplicate tarifele".

Un factor important pentru evoluţia acestei pieţe este reprezentat de schimbările legislative pe care Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) intenţionează să le implementeze.

CSA a propus jucătorilor din piaţă un sistem de despăgubire directă, care prevede ca şoferii păgubiţi în accidentele rutiere să ceară plata daunelor de la propriul asigurător şi nu de la compania de asigurări a vinovatului, aşa cum se procedează în prezent. Instituţia se aşteaptă ca în aceste condiţii, preţul să nu mai fie unicul element pe care asiguraţii îl iau în calcul în momentul încheierii unei poliţe RCA, de vreme ce beneficiarul direct nu va mai fi o terţă persoană, ci chiar asiguratul.

Şeful Generali speră ca ponderea despăgubirilor plătite de companiile în totalul subscrierilor aferente asigurărilor auto să se diminueze în acest an, iar frecvenţa daunelor să se aproprie de media înregistrată la nivelul ţărilor europene, situaţie care ar putea determina implicit intrarea businessului de asigurări auto pe ruta profitabilităţii.

Asigurările RCA înregistrau o rată combinată (raportul dintre primele brute subscrise şi daunele plătite plus cheltuielile operaţionale) de 140% anul trecut, ceea ce înseamnă că la fiecare 100 de lei încasaţi asigurătorii au pierderi de 40 de lei. Ultimii ani au fost caracterizaţi prin tendinţa asigurătorilor de a reduce tarifele de primă RCA pe fondul concurenţei acerbe generate de criza economică care a subţiat dramatic portofoliile de clienţi. Cu toate acestea, în ultimele luni ale lui 2012 s-a observat tendinţa majorării tarifelor. Tarifele pe RCA variază în prezent de la simplu la triplu pentru acelaşi şofer şi acelaşi autovehicul.

Alin Bucşa, care conduce afacerile Astra, estimează că şoferii vor plăti mai mult cu 25-30% pentru asigurarea obligatorie RCA, dar în acelaşi timp consideră că societăţile vor achita daune mai mari, despăgubirile pentru vătămările corporale şi morale mergând până la dublare în acest an.

De aceeaşi părere este şi Florin Golovatic, preşedintele directoratului Uniqa, el anticipând un avans mai accelerat al despăgubirilor, comparativ cu ritmul subscrierilor şi o creştere accelerată a cererilor de despăgubire pentru vătămările coporale şi morale.

În ceea ce priveşte evoluţia despăgubirilor, conducerea Asirom spune că cel mai important este "ceea ce vine din urmă", respectiv daunele care se avizează în baza poliţelor emise în anii anteriori.

"Degeaba este bun un tarif actual, dacă subscrierile din anii anteriori au fost făcute fără a avea o selecţie adecvată a riscului şi o tarifare în funcţie de mărimea acestuia. Daunele din anii anteriori vor fi cele care vor înclina balanţa între profit şi pierdere, la nivel de societate, cel puţin în privinţa RCA", consideră Radu Ionescu. El spune că vânzările de poliţe RCA vor urca în 2013 faţă de anul trecut, având în vedere creşterea numărului de autovehicule înmatriculate la nivel local. De asemenea, Ionescu spune că asigurătorii vor fi forţaţi să crească tarifele poliţelor din cauza pierderilor mari pe care acest produs le determină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO