Bănci și Asigurări

Interesul investitorilor pentru obligaţiunile româneşti creşte, în condiţiile în care sunt estimate randamente în scădere

Interesul investitorilor pentru obligaţiunile...

Autor: Florentina Dragu

13.10.2014, 15:23 237

Randamentul obligaţiunilor româneşti cu o maturitate de 10 ani a coborât săptămâna trecută la cel mai redus nivel din ultima lună şi jumătate, în timp ce randamentele pentru titlurile similiare emise de Ungaria au înregistrat cea mai mare scădere de anul acesta.

Banca centrală poloneză a redus la începutul lunii dobânda cheie la minimul istoric de 2%, de la 2,5% anterior. Analiştii se aşteptau la o tăiere de doar 0,25 puncte procentuale.

Investitorii estimează că băncile centrale din regiune vor lua măsuri similare, în încercarea de a sprijni activitatea economică, afectată de problemele din zona euro şi de întreruperile din schimburile comerciale cu Rusia ca urmare a crizei din Ucraina.

Deşi ciclul de relaxare a politicii monetare din Ungaria pare încheiat, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat recent că autorităţile române îşi vor revizui poziţia privind costurile de finanţare, ca urmare a deciziei luate de banca centrală din Polonia.

BNR a redus, în şedinţa de la finele lui septembrie, rata dobânzii de politică monetară de la 3,25% la 3% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, menţinând RMO la valută. Dobânda cheie din Ungaria se situează la 2,1%.

"S-a produs o schimbare în sentimentul de pe piaţă şi acum băncile centrale s-au reîntors la tăierile de dobânzi. Ungaria a efectuat deja tăierile necesare, iar ceea ce părea a fi o politică monetară riscantă poate fi acum privită ca o mutare proactivă în comparaţie cu celelalte bănci din regiune", a spus Daniel Bebesy, director în cadrul Budapest Fund Management, un fond ce administrează active în valoare de 2 miliarde de dolari.

Analiştii de la Barclays recomandă cumpărarea de obligaţiuni emise de Ungaria cu maturitate în 2018, 2022 şi 2023, şi a celor româneşti cu maturitate în 2017 şi 2023, considerând că legătura strânsă dintre activitatea economică şi ciclul inflaţionist care există în rândul statelor din regiune va influenţa în mod pozitiv evoluţia titlurilor emise de cele două ţări.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în octombrie 3,6 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie pe şase şi 12 luni, precum şi prin emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de trei, cinci şi zece ani.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă aproximativ 30 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO