Bănci și Asigurări

Interdicţia de tranzacţionare a imobilelor şi autovehiculelor cu banii jos a fost eliminată de Finanţe. Plafonul a fost stabilit la 10.000 de lei

Interdicţia de tranzacţionare a imobilelor şi...

Autor: Raluca Ghinea

19.03.2014, 17:28 1889

"O modificare notabilă adusă de noul proiect de lege o reprezintă eliminarea prevederii potrivit căreia contravaloarea achiziţiilor de bunuri imobile şi autovehicule se achită numai prin instrumente de plată fără numerar, indiferent de valoarea acestora. În acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzacţii urmează să se efectueze cu încadrarea în limita generală privind tranzacţiile efectuate între persoanele fizice, respectiv în limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzacţie. În cazul operatorilor economici, aceste tranzacţii se vor efectua în limita plafonului de 10.000 lei pe zi", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

La finele lunii februarie, în urma unei dezbateri la sediul MFP pe marginea proiectului de act normativ, secretarul de stat Dan Manolescu a declarat că vor lua în calcul posibilitatea impunerii unui plafon la tranzacţiile cu imobile şi autovehicule plătite în numerar, de 10.000 lei, ca în cazul tranzacţiilor generale între persoane fizice, sau chiar mai ridicat, de 50.000 de lei pentru bunuri imobile.

"A fost o propunere ca în zona tranzacţii imobile şi cu autovehicule să existe totuşi un plafon, poate cel de 10.000 de lei care există în general pentru tranzacţii între persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru că sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare şi ar trebui să fie un plafon extins poate la 50.000 pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzacţiile să se facă totuşi prin instrumente de plată fără numerar", a spus Manolescu.

El a arătat că la acest tip de tranzacţii pot exista probleme şi un astfel de plafon ar rezolva unele inconvenienţe care pot apărea în cazul unor tranzacţii efectuate în zona rurală.

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a reafirmat marţi că plafonarea plăţilor în numerar este o măsură "foarte bună" pe care intenţioneză să o ducă până la capăt.

"Se ştie că plafonarea plăţilor în numerar reduce evaziunea, reduce spălarea banilor şi toate operaţiunile negative corelate", a explicat Petrescu.

La începutul anului, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, prezentât de MEDIAFAX, care releva că Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.

Această prevedere urma să fie valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprindea toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introducea noi plafoane privind plăţile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum şi plăţile în numerar pe care poate să le facă populaţia către firme.

Astfel, plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice urma să fie limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi să fie introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.

În prezent, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut o poziţie critică faţă de unele prevederi, declarând că limitarea plăţilor în numerar, mai ales la tranzacţii cu terenuri, aminteşte de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intenţii". Isărescu a opinat atunci că iniţiatorii nu cunosc birocraţia mare a unei astfel de tranzacţii şi se miră că multe terenuri sunt nelucrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO