Bănci și Asigurări

Intalnire la varf intre sefii bancilor

18.11.2002, 00:00 12

Conducerea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) se va intalni astazi cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) - Mugur Isarescu - si cu viceguvernatorul Cristian Popa, pentru a negocia o eventuala revenire asupra deciziei de crestere a rezervelor minime obligatorii in valuta pana la 25%.
BNR a anuntat la sfarsitul lunii octombrie ca incepand cu 23 noiembrie bancile vor fi obligate sa-si creasca rezervele minime obligatorii in valuta de la 22% la 25% din volumul atragerilor si sa-si diminueze pe cele in lei de la 22% la 18%.
Aceasta decizie luata de BNR pentru a incerca diminuarea expunerii bancilor pe valuta (creditele in valuta sa fie reduse) a nemultumit bancile care se vad in fata unor costuri suplimentare legate de constituirea acestora.
"Dupa ce saptamana trecuta am discutat cu prim-viceguvernatorul BNR Emil Ghizari si cu viceguvernatorul Mihai Bogza, luni ne vom intalni cu guvernatorul pentru a discuta aceasta problema a majorarii rezervelor minime in valuta", a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB si prim-vicepresedintele Alpha Bank Romania.
El spune ca aceasta masura a BNR nu face altceva decat sa afecteze bancile care au bilanturile preponderent in valuta. "Se pierde din vedere faptul cererea de credite in valuta este inca foarte ridicata. La noi (n.r.-la Alpha Bank) lumea vine si cere credite in valuta. Nici nu vrea sa auda de lei", explica Ghetea.
Expunerea prea mare a bancilor pe creditele in valuta a inceput sa ingrijoreze conducerea BNR, care acum cateva saptamani anunta chiar ca se va merge pe o politica de crestere a cursului leu/dolar pentru a descuraja aceasta evolutie a imprumuturilor in valuta.
Daca imediat dupa anuntul de majorare a RMO in valuta majoritatea bancilor s-au grabit sa anunte ca probabil in viitor ne vom astepta la o crestere a dobanzilor la creditele in valuta, despre reducerea dobanzilor la creditele in lei au vorbit prea putine.Exceptie au facut doar cateva : Banca Comerciala Romana sau Carpatica. Aceasta evolutie era oarecum asteptata mai ales ca RMO in lei au fost si ele diminuate de la 22% la 18% pe an. 
Totusi, BCR a anuntat ca de astazi reduce cu 2 puncte procentuale ratele dobanzilor la creditele in lei acordate persoanelor fizice si juridice.
Dobanda de baza la imprumuturile curente pe termen scurt, acordate agentilor economici, scade la 30%, iar la cele pe termen mediu si lung scade la 32%.
Pentru persoane fizice BCR reduce rata dobanzii de baza pentru toate tipurile de credite curente in lei: la 30% pe an pentru cele acordate pe termen scurt (pana la un an), respectiv la 32% pe an pentru imprumuturile pe termen mediu si lung (nivelul de dobanda variind in functie de specificul creditului solicitat).
In cazul creditelor pentru investitii imobiliare (dobanda va fi de 28% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO