Bănci și Asigurări

Întâlnire de taină. Un oficial BNR se află la Viena pentu discuţii privind limitarea expunerii băncilor austriece

Întâlnire de taină. Un oficial BNR se află la Viena pentu discuţii privind limitarea expunerii băncilor austriece

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

11.01.2012, 13:03 1628

Reprezentanţi ai autorităţilor bancare din 17 ţări, printre care şi România, se întâlnesc miercuri la Viena pentru a discuta propunerile băncii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de băncile austriece, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei.

Întâlnirea de la Viena reuneşte înalţi oficiali de la banca centrală a Austriei şi autoritatea austriată de reglementare a pieţelor financiare FMA, Autoritatea Bancară Europeană şi din partea mai multor ţări, printre care România, Ungaria şi Cehia, au afirmat sursele citate.

FMA supraveghează bănci, fonduri de pensii, fonduri de investiţii şi alţi furnizori de servicii de investiţii.

Oficialii vor discuta reglementările privind capitalul şi lichiditatea, propuse anul trecut de banca centrală a Austriei şi FMA, care impun Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria să limiteze creditarea în Europa de Est la 110% din depozitele şi finanţarea atrase pe plan local, ceea ce echivalează cu condiţionarea noilor linii de credit de la băncile-mamă de resursele obţinute de pe pieţele respective.

Propunerile, menite să asigure menţinerea ratingului AAA al Austriei, au fost criticate de oficialităţi din Europa de Est, îngrijorate că astfel de limitări pe creditare ar putea încetini creşterea economică din regiune.

Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al băncii centrale a Austriei, Christian Gutlederer, a refuzat să comenteze informaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO