Bănci și Asigurări

Insolventele voluntare franeaza reluarea creditarii, spune seful Alpha Bank

Insolventele voluntare franeaza reluarea creditarii, spune seful Alpha Bank
11.02.2010, 23:08 72

Valul de insolvente declarate chiar voluntar in cazul multorcompanii ajunge sa creasca atat de mult costurile bancilor incaterodeaza efortul BNR de a stimula reluarea creditarii, spune SergiuOprescu, presedinte executiv al Alpha Bank, una dintre bancilelocale de talie mare.

"Pe acest trend de scadere a dobanzilor care ar trebui sa ducala accelerarea creditarii, avem aceasta crestere a numarului decazuri de insolvente voluntare care distruge increderea bancilor dea da imprumuturi", spune Oprescu.

El noteaza ca in prezent capacitatea bancilor de a reactiona lasemnalele BNR si chiar de a le anticipa in anumite cazuri a crescutsemnificativ. Mai multe banci, printre care si Alpha, au operatsaptamana trecuta ajustari ale dobanzilor la lei, in paralel cudecizia BNR de a taia inca jumatate de punct procentual din dobandade politica monetara, pana la 7% pe an.

Bancherii se plangeau inca de anul trecut ca intrarea ininsolventa a devenit un "sport national" si au cerut constant odezbatere publica a acestui subiect. Oprescu subliniaza ca simodificarile legislative din ultima perioada pun problemesuplimentare bancilor. Anul trecut reglementarile au fostmodificate, astfel ca bancile sau societatile de leasing nu mai potexecuta garantiile doar pe baza contractului de credit in cazulclientilor rau-platnici, ci au nevoie de incuviintarea unuijudecator.

"Sistemul nu era pregatit, iar aceste modificari au fost facuteexact intr-o perioada de varf a executarilor. A aparut odiscrepanta intre capacitatea sistemului si nevoia din piata.Termenele (de judecata, n. red.) sunt din start de trei-patruluni", afirma seful Alpha. In aceste conditii, executarea uneigarantii care dura in trecut circa un an poate sa se intinda acumsi pe doi ani, ceea ce inseamna costuri mai mari pentru banci.

In aceste conditii, bancherii nu ezita sa afirme ca din cauzaclientilor care refuza sa mai ramburseze credite sau care se ascundde creditori prin proceduri de insolventa au de suferit ceilalticlienti pentru ca banca trebuie sa recupereze cumva costurilor siastfel creditele noi nu se pot ieftini substantial.

Crestere de o singura cifra a credituluiprivat

Creditul privat ar putea inregistra anul acesta o crestereapropiata de 10%, insa mai importanta decat majorarea volumuluifinantarilor este orientarea lor catre investitii. "Suntem lanivelul Produsului Intern Brut din 2007. Atunci economia erafinantata printr-un credit neguvernamental de 35 de miliarde deeuro. Acum, creditul este la 49 de miliarde de euro. Daca expunereapoate fi mentinuta, dar structura imbunatatita prin realocareafinantarilor dinspre consum spre investitii, ar fi extrem debenefic economiei", spune Oprescu.

El a evitat sa vorbeasca despre planurile Alpha Bank deexpansiune in 2010 sau despre proiectia privind rezultatelefinanciare. Banca a operat la inceputul anului o majorare decapital social de circa 70 de milioane de euro, la 234 de milioanede euro. Aportul actionarilor a fost facut in numerar. "Am bugetatprudent", raspunde Oprescu. La jumatatea anului trecut, bancaaluncase pe locul noua in clasamentul activelor din sistem, cu ocota de piata de 4,8%, fata de 5,5% in decembrie 2008. In Grecia,Alpha este a treia mare banca, dupa National Bank of Greece si EFGEurobank, avand active de 74 mld. euro. La sfarsitul luniiianuarie, Alpha Bank avea o capitalizare de 4,8 mld. euro pe bursade la Atena, peste cea inregistrata de Eurobank. Bancile elene seafla sub presiune in aceasta perioada din cauza crizei financiareprin care trece Grecia.

In alta ordine de idei, Oprescu, care detine si functia devicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca si omodificare a sistemului de provizionare ar incuraja creditareaintr-un moment in care economia are nevoie de finantare. Bancilecer BNR sa le permita sa ia in considerare intr-o masura mai maregarantiile detinute pentru a-si diminua expunerea fata de clientiicu restante mai vechi de 90 de zile, ceea ce ar insemna provizioanemai mici. In prezent bancile pot reduce cu cel mult 25% dinvaloarea garantiilor detinute expunerea pe creditele clasificate ca"pierdere" (cu intarzieri la plata mai vechi de 90 de zile).

Seful Alpha subliniaza ca in prezent daca la volumulprovizioanelor se adauga si garantiile detinute de banci, atuncigradul de acoperire a creditelor neperformante sare de130%."Supraprovizionarea nu are efecte benefice."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO