Bănci și Asigurări

INS confirmă creşterea de 8,8% a PIB în T3. La nouă luni creşterea economică a fost de 7% şi s-a bazat pe consum, în timp ce exportul a avut o contribuţie negativă

INS confirmă creşterea de 8,8% a PIB în T3. La nouă...

Autor: Roxana Rosu

05.12.2017, 09:49 962

Produsul Intern Brut estimat pentru primele nouă luni ale anului a fost de 596 miliarde lei, în creştere cu 7% faţă de perioada similară din 2016, iar din punct al utilizării, avansul s-a datorat în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la creşterea PIB, şi formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +0,8%, consecinţă a creşterii cu 3,8% a volumului său.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinţă a creşterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (10,8%).

Din punct de vedere al creşterii PIB, cele mai importante contribuţii le-au avut industria, cu o pondere de 1,8%, comerţul, repararea autovehiculelor, hoteluri şi transportul, cu 1,6% şi agricultura cu 1,1%.

Ca pondere în formarea PIB, pe primul loc a fost industria, cu 23,2%, şi al cărei volum  de  activitate s-a majorat cu 7,6%, urmată de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante cu o pondere de 18,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,7% şi agricultura, silvicultura şi pescuitul, cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,9%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (24,3%).

Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport au avut cu o pondere de 7,1% la formarea PIB şi un volum de activitate  majorat cu 9,8%.

Produsul Intern Brut estimat pentru al treilea trimestru a fost de 235 mld. lei, în creştere cu 8,8% faţă de perioada similară a anului trecut. La creşterea PIB din trimestrul trei au contribuit toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante fiind înregistrate în agricultura, silvicultura şi pescuit cu o pondere de 2,6%, industrie (1,8%) şi comerţ (1,5%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO