Bănci și Asigurări

ING scumpeste ipotecarul cu care concureaza „Prima casa”

ING scumpeste ipotecarul cu care concureaza „Prima casa”
03.12.2009, 23:15 34

Olandezii de la ING au scumpit creditul ipotecar "Casa noua",lansat ca o alternativa la programul guvernamental "Prima casa",ridicand dobanda de la 5,5% la 6,9%.

Majorarea se aplica de la 1 decembrie doar pentru creditele nouvandute, potrivit reprezentantilor bancii.

ING, un jucator de top zece si cu o cota de aproximativ 5% pecreditul ipotecar, a ales in vara sa iasa din programul "Primacasa", motivand ca cerintele impuse de stat implicau prea multabirocratie si ar fi presupus modificari costisitoare ale propriilorsisteme informatice.

In timp ce startul programului "Prima casa" s-a dovedit destulde anevoios, reprezentantii ING spun ca cererea pentru creditulpropriu a fost ridicata.

"Am avut foarte multe cereri, chiar mai multe decat puteamrezolva", spun reprezentantii ING, fara sa ofere insa detaliiprivind numarul de dosare sau volumul finantarilor acordate.Potrivit unui exemplu de calcul oferit pe site-ul bancii, la uncredit de 70.000 de euro, rambursabil in 30 de ani, rata lunaraeste acum de 461 de euro.

Statul a impus bancilor care s-au inscris in "Prima casa" omarja de cel mult patru puncte procentuale peste indicatorulEuribor. Astfel, dobanda anuala efectiva pentru un credit ajungeasa oscileze intre 5% si 6%.

In cadrul programului, bancile pot acorda un credit de cel mult57.000 de euro, nivel la care clientul trebuie sa vina cu un avansde 3.000 de euro, respectiv 5%. Statul impune ca locuinteleachizitionate in cadrul programului sa fie pastrate timp de celputin 5 ani.

In schimb, ING permite clientilor sa ramburseze integralimprumutul dupa un an fara sa perceapa comision, iar suma maximaimprumutata este de 80.000 de euro. Clientul trebuie insa sa vinacu un avans de 25%.

La acordarea imprumutului, banca percepe un comision de 215 leipentru depunerea dosarului si 1% la tragerea fondurilor. Taxa deevaluare a imobilului adus in garantie fluctueaza intre 250 si 470de lei.

La jumatatea lunii noiembrie, Fondul de Garantare a Creditelorpentru IMM, institutia care gestioneaza plafonul de garantii de unmiliarde de euro pentru "Prima casa", a anuntat ca fuseseraaprobate 8.000 de dosare in cadrul programului, cu o valoarecumulata de peste 330 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO