Bănci și Asigurări

ING: Jumătate dintre români spun că s-au îndatorat în ultima perioadă pentru că au fost nevoiţi, în timp ce 70-80% dintre polonezi, luxemburghezi şi germani spun că au făcut un împrumut pentru că au vrut

ING: Jumătate dintre români spun că s-au îndatorat...

Autor: Roxana Rosu

22.07.2020, 12:46 512

Criza generată de pandemia COVID19 a afectat în ultimele luni finanţele multor europeni şi atitudinea acestora faţă de datorii, arată un studiu realizat de ING, care indică şi diferenţe majore în privinţa motivelor pentru care consumatorii ajung să se împrumute, precum şi sursele la care apelează.

Astfel, dacă 70-80% dintre polonezi, luxemburghezi şi germani spun că au făcut un împrumut pentru că au vrut, procentul scade la 52% în cazul românilor şi 54% la olandezi, aproape jumătate din ei spunând că s-au îndatorat pentru că au fost nevoiţi.

De asemenea, o treime dintre români (33%) şi turci (35%) se împrumută cel mai frecvent de la familie şi prieteni, iar englezii (28%) şi turcii (47%) preferă să folosească cardul de credit.  

„Percepţia asupra datoriilor diferă destul de mult de la o ţară la alta sau chiar în interiorul aceleiaşi ţări, de la o categorie socială la alta. În perioada pe care o traversăm, românii au o înclinaţie mai accentuată pentru a-şi gestiona mai atent finanţele personale. În acelaşi timp, îndatorarea nu trebuie percepută ca pe un aspect negativ în sine. Dimpotrivă, administrate într-un mod eficient, împrumuturile ne pot permite să facem mai rapid progrese în diverse domenii, de la educaţie, investiţii în afaceri până la bunăstarea personală. În prezent, pe lângă creditul bancar standard, există multiple soluţii de finanţare prin intermediul cărora românii au acces la bunurile şi serviciile pe care şi le doresc. În toate cazurile, educaţia financiară este absolut esenţială pentru menţinerea unei anumite discipline a finanţelor personale”, a declarat Valentin Tătaru, economist ING Bank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO