Bănci și Asigurări

ING Bank: Nu există premise pentru deprecierea leului în următoarea perioadă

ING Bank: Nu există premise pentru deprecierea leului...

Autor: Anelis Baciu

10.11.2016, 00:00 4084

Moneda naţională s-a depreciat uşor pe parcursul zilei de ieri în raport cu moneda europeană, un euro fiind cotat la 4,51 lei, în creştere cu 0,66% faţă de ziua precedentă. Faţă de dolarul american, leu s-a apreciat cu 0,41%, cotaţia ajungând la 4,06 lei pentru un dolar, potrivit BNR. Deşi leul a deschis în scădere după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, analiştii sunt de părere că este puţin probabil ca moneda naţională să se deprecieze semnificativ în perioada următoare.

„Nu pare să existe mult potenţial de creştere pentru cursul euro/leu, mai ales în condiţiile în care sentimentul din pieţele globale s-a îmbunătăţit faţă de reacţia iniţială severă. Reacţia euro/leu pe termen scurt depinde de evoluţiile globale, dar moneda românească este, din prisma istorică, mai puţin volatilă decât cele din regiune, care deja s-au depreciat mai mult ieri-dimineaţă“, consideră analiştii ING Bank.

Analiştii ING nu exclud posibilitatea ca BNR să intervină în piaţa valutară, în condiţiile în care perechea euro/leu va reintra sub presiuni ascendente, ei considerând că una din limitele de variaţie urmărite de banca centrală se află în jurul nivelului de 4,54 lei pe un euro. Pe parcursul lunii octombrie leul s-a depreciat usor faţă de euro şi francul elveţian, cu circa 1%, în timp ce în raport cu dolarul american a pierdut circa 3,3% comparativ cu nivelul de la sfârşitul lunii septembrie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO