Bănci și Asigurări

ING a numit un CEO roman la divizia de asigurari

ING a numit un CEO roman la divizia de asigurari

Cornelia Coman

26.08.2008, 19:15 21

Cornelia Coman a fost numita la conducerea celei mai mari companii de asigurari de viata de pe piata locala, ING Asigurari, cu afaceri de 150 mil. euro anul trecut, inlocuindu-l astfel pe olandezul Bram Boon.
Coman, 33 de ani, a intrat in companie in 1999, pe postul de actuar, urmatoarele functii detinute fiind cele de actuar-sef, director de actuariat si management al investitiilor si director general adjunct. De la inceputul lunii iulie, cand Bram Boon a parasit functia de CEO al ING Asigurari pentru a prelua compania de asigurari a olandezilor din Grecia, Coman a ocupat functia de director general interimar.
Numirea ei la conducerea ING Asigurari a fost o surpriza, dupa ce timp de cateva saptamani speculatiile din piata indicau venirea unui expat olandez pe postul de CEO.
De la momentul intrarii pe piata locala, olandezii s-au bazat pe expati pentru functiile de top management, cea mai importanta schimbare in aceasta strategie fiind numirea unui roman, Misu Negritoiu, la conducerea ING Bank.
Un alt manager roman care a condus operatiunile olandezilor este Violeta Ciurel, director general la ING Asigurari timp de cinci ani, pana in 2004. In prezent, Ciurel face parte din managementul grupului si lucreaza la sediul central din Amsterdam.
Cornelia Coman este astfel al treilea roman numit de ING intr-o functie de conducere, urmand sa isi inceapa mandatul in luna octombrie.
"Impreuna cu echipa mea, ne propunem sa ne consolidam pozitia de lider pe piata de asigurari si pensii prin accelerarea cresterii pe segmentul asigurarilor de viata si continuarea eforturilor de dezvoltare si educare a pietei fondurilor de pensii facultative. Ne propunem o crestere medie anuala de 25% a volumului de prime in urmatorii trei ani, prin sporirea profesionalismului fortei proprii de vanzari si accelerarea dezvoltarii canalelor alternative de vanzare: brokeri si banci", spune noul director general al ING.
Coman a absolvit cursurile Academiei de Studii Economice, Facultatea de cibernetica, dar a urmat si cursuri de actuariat in cadrul Institute of Actuaries din UK, cursuri de management al investitiilor in cadrul Society of Actuaries din USA si ING Business School din Olanda si cursuri de management si leadership.
ING Asigurari este liderul pietei de asigurari de viata, cu o cota de peste 32% in primul semestru, perioada in care afacerile s-au ridicat la 74,5 mil. euro. Principalii concurenti ai companiei sunt AIG Life si BCR Asigurari de Viata, care se afla insa la o distanta semnificativa de lider. ING se numara printre cele mai profitabile companii din piata asigurarilor, cu un castig brut de 9,3 mil. euro anul trecut, in timp ce in primul semestru profitul brut a fost de 5,2 mil. euro.
Compania administreaza si doua fonduri de pensii facultative (pilonul III), ING Optim si ING Clasic, fiind cel mai mare jucator din aceasta piata, cu peste 46.000 de clienti la sfarsitul lunii iulie. Recent, compania a incheiat un contract de pensii facultative cu Posta Romana, ceea ce i-a adus o crestere semnificativa a numarului de clienti. Activele administrate de cele doua fonduri de pensii facultative erau de circa 4,5 mil. euro la sfarsitul lunii iulie.
Coman va ocupa si functia de membru in consiliul de administratie al ING Fond de Pensii, cel mai mare fond de pensii obligatorii de pe piata locala, cu peste 1,43 de milioane de clienti. Recent si ING Pensii a trecut printr-o schimbare de management, dupa ce Radu Vasilescu, directorul general al companiei, a demisionat. In locul lui a fost numita Emilia Bunea, directorul financiar al ING Asigurari, care asteapta acum aprobarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru a-si prelua mandatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO