Bănci și Asigurări

Investiţiile străine directe s-au dublat în judeţele de la graniţa cu Ungaria în ultimul deceniu

Investiţiile străine directe s-au dublat în judeţele...

Autor: Dana Ciriperu

13.10.2017, 00:08 2480

♦ Investiţiile străine directe s-au dublat în doar trei din cele opt regiuni ale României în ultimii zece ani, arată o analiză a ZF pe baza raportului BNR privind ISD-urile. Cele trei regiuni sunt vestul, nord-vestul şi nord-estul ţării ♦ Ponderea regiunii Bucureşti-Ilfov, cea mai dezvoltată din ţară, a scăzut de la 64% la 59,9% în total în ultimul deceniu.

„Una dintre cerinţele esen­ţi­ale este asigurarea unei infra­­structuri de calitate pen­tru a beneficia de inves­tiţii mai mari, mai perfor­mante şi pentru a reduce din dife­ren­ţele regionale mari.

Infrastructura de transport trebuie să fie prioritatea zero”, a spus ieri preşedintele Klaus Iohannis, prezent la uzina Ford de la Craiova la inaugurarea modelului EcoSport. Ford este cel mai mare investitor din judeţul Dolj, o companie care asigură 17% din cifra de afaceri totală a judeţului.

În regiunea sud-vest (Oltenia), acolo unde este prezent cu investiţii şi grupul american Ford, soldul ISD era la sfârşitul anului trecut de numai 2 mld. euro, rezultat cu care se află pe locul şapte între cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării, cu o pondere de numai 3% în total ISD.

Spre comparaţie, vestul ţării, unde soldul ISD-urilor s-a dublat în ultimul deceniu contribuie cu 8% în total.  Cu un volum de investiţii de 5,6 mld. euro, zona de vest a devenit a treia cea mai importantă regiune din portofoliul investitorilor străini, după Capitală şi centrul ţării.

„Menţionăm că ISD au fost localizate teritorial după sediul social al întreprin­derilor investiţie directă, ceea ce nu cores­punde întotdeauna cu locul de desfăşurare a activităţii economice”, se arată în raportul BNR.

Zona de vest a ţării a atras cele mai mari investiţii din sectorul componentelor auto, companii care domină acum industria prelucrătoare din România. O treime dintre cele mai mari 300 de companii din industria prelucrătoare vin din sectorul auto, iar multe dintre ele sunt localizate în Arad sau Timiş.

Conectarea la Europa de Vest prin autostrăzi a contribuit decisiv la decizia unor companii precum Takata, Hella, Continental, Delphi sau Coficab de a investi în judeţele din vestul ţării. Tot infrastructura a atras investitori şi în zona de nord-vest, acolo unde soldul ISD a ajuns la 4,1 mld. euro anul trecut faţă de numai 1,9 mld. euro în urmă cu un deceniu.

Astfel, vestul şi nord-vestul ţării au investiţii străine de 9,7 mld. euro, faţă de numai 4, 25 mld. euro în urmă cu zece ani.  Şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu arăta la începutul acestei săptămâni că lipsa infrastructurii face ca economia să aibă de suferit, iar decalajele dintre regiuni să se mărească.

Regiunea Bucureşti-Ilfov, cea mai dezvoltată din ţară, avea la finalul anului 2016 un sold al investiţiilor străine directe (ISD) de 42 de miliarde de euro, o pondere de 59,9% în total ISD-uri repartizate pe opt regiuni geografice, arată raportul publicat de BNR săptămâna trecută.

Deşi ca volum, regiunea din care face parte Capitala a atins în zece ani un volum comparabil cu cel realizat la nivel naţional în 2007, ca pondere pe regiuni Bucureştiul a scăzut de la aproape 65% în urmă cu un deceniu la 59,9% anul trecut, potrivit unei analize a ZF pe baza rapoartelor anuale ale BNR.

În 2007, soldul total al ISD era de 42,7 mld. euro, iar Capitala atrăsese 27,5 mld. euro din această valoare. La fel ca în 2016, a doua cea mai atractivă regiune pentru ISD-uri în 2007 era centrul ţării, cu o pondere de 8,3% în total. În 2016, ponderea regiunii era de 9,1%.

„La acest nivel, se observă orientarea ISD cu precădere spre regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (59,9%), alte regiuni de dezvoltare care au atras un volum important de ISD fiind regiunea Centru (9,1%), regiunea Vest (8,0%), regiunea Sud-Muntenia (6,9%) şi regiunea Nord-Vest (5,9)”, arată raportul publicat de BNR.  

Ponderea Munteniei în volumul total al ISD-urilor a rămas însă constantă la 6,9% în zece ani, în timp ce zona de vest a ţării a ajuns după o dublare a investiţiilor să acopere 8% din total faţă de numai 5,5% în 2007.

Nord-estul, deşi şi-a dublat valoarea ISD-urilor la 1,6 mld. euro, a rămas pe ultimul loc în topul regiunilor din România, arată datele BNR.

Investiţiile străine directe au atins, în 2016, 4,5 miliarde de euro, cel mai înalt nivel după criză, cu un miliard de euro peste 2015. Soldul final al investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2016 era de 70 mld. euro, din care 48,9 mld. euro aport la capitalurile proprii, inclusiv profitul reinvestit (69,8%), şi 21,1 mld. euro credit net primit de la investitorii străini (30,2%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO