Bănci și Asigurări

Inflaţia, duşman al BNR. Guvernatorul Mugur Isărescu: Ne batem cu inflaţia. Cifrele în lunile următoare nu arată bine. BNR a majorat din nou dobânda-cheie, până la 2,25%. Ratele la credite vor creşte „marginal“

Mugur Isărescu: Credem că spre sfârşitul anului vom aduce inflaţia înapoi în intervalul ţintit

Mugur Isărescu: Credem că spre sfârşitul anului vom aduce inflaţia înapoi în intervalul ţintit

Autor: Claudia Medrega

08.02.2018, 00:08 2332

Decizia boardului BNR de a continua ciclul de întărire a po­li­ticii monetare prin­tr-o no­uă majorare a do­bânzii-cheie, până la 2,25%, se va vedea în do­bân­zile româ­nilor la credite, însă creşterea va fi „margi­na­lă“, nu de amploare, după cum a arătat Mugur Isărescu, guver­na­torul BNR.

„Cred că Robor la trei luni, cel care influenţează ratele dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită pe­rioa­dă de timp majorarea dobân­zii-cheie şi, în consecinţă, creditele în lei se vor scumpi mar­ginal. Spun marginal, pentru că ma­jorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%“, a declarat ieri Isăres­cu la briefingul de presă de după cea de-a doua şedinţă de politică monetară din acest an.

BNR a intrat în acest an în liga câtorva bănci centrale din lume aflate într-un ciclu de întărire a politicii monetare, luând decizia de a majora dobânda-cheie după o pauză de un de­ceniu. Ieri, boardul băn­cii centrale a decis să ma­joreze din nou do­bânda-cheie, de la 2% până la 2,25%, după creş­te­rea ope­ra­tă în ianuarie.

„Trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am dat-o astăzi urmăreşte să ju­gu­leze inflaţia. Ne batem cu inflaţia. Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. Creşterile importante de preţuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipaţiile, de aceea acţionăm. Noi urmărim să temperăm inflaţia şi majorările de dobânzi“.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna decembrie la 3,32%, plasându-se în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare, dar peste nivelul prognozat.

În lupta cu inflaţia, BNR mai are şi alte bă­tălii. „Nu ştim ce se va întâmpla în Europa. Cei care spun că dobânda ar trebui să fie mai sus, că trebuia să începem mai devreme cu majo­ra­rea dobânzii, ar trebui să se uite la realitate. În zona euro dobânda este zero şi inflaţia de circa 2%. Polonia, Ungaria au declarat că nu majo­rea­ză dobânda, cu toate că au inflaţie ridicată. Poate dau dânşii un semnal mai bun şi consideră că inflaţia în Europa - de care vom depinde şi noi - este scăzută, şi ne va influenţa pozitiv.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO