Bănci și Asigurări

Inerţie la Transfond: doar între patru bănci se pot trimite bani instant, deşi planul era să fie 11 în 2020

Inerţie la Transfond: doar între patru bănci se pot...

Autor: Mircea Nica

22.01.2021, 07:30 3193

Plăţile interbancare instant sunt aplicate doar de patru bănci, Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank şi BCR, care au aderat la acest serviciu încă din 2019, iar în 2020 nicio altă bancă nu a optat pentru acest serviciu.

În România sunt 34 de bănci în sistemul bancar, ceea ce înseamnă că românii au foarte puţine variante să facă plăţile instant, care sunt aplicate foarte mult în ţările europene.

„Toate băncile din România sunt interesate să adere la acest serviciu, însă pandemia a determinat ajustări de pla­nuri în cazul tuturor agenţilor economici, astfel că şi băncile vor revizui, cu siguranţă, propriile perspective“, au transmis reprezentanţii Transfond, operator electronic de plăţi.

Cele patru bănci care au optat pentru serviciul de plăţi interbancare instant însumează circa 40% din totalul sistemului bancar, un procent care ar fi trebuit să fie depăşit cu mult în anul 2020.

Sabin Carantină, CEO al Transfond, susţinea în luna aprilie a anului trecut că anul 2020 se va termina cu un procent de aderare la serviciul de plăţi instant de circa 78%, însemnând aderarea a încă 11 bănci la acest serviciu.

Fără serviciul de plăţi instant, durata normală a unui trans­fer între două bănci diferite, de cele mai multe ori, este de 24 de ore, ceea ce înseamnă o înregistrare târzie a plăţilor.

Serviciul de plăţi instant adoptat de majoritatea băncilor din România ar putea aduce un beneficiu substanţial atât clienţilor, cât şi pieţei bancare, mai ales într-o perioadă în care restricţiile pandemice a contribuit la creşterea tranzacţiilor substanţial din cauza restricţiilor impuse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO