Bănci și Asigurări

Industria, în zodia incertitudinii: temerea este că mugurii de început de an vor îngheţa sub criză

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania: Statisticile indică o ameliorare a ritmului lunar, pe fondul redinamizării componentei prelucrătoare, în contextul recalibrării perspectivelor din sfera comerţului internaţional, după semnarea acordului comercial parţial SUA-China

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania: Statisticile indică o ameliorare a ritmului lunar, pe fondul redinamizării componentei prelucrătoare, în contextul recalibrării perspectivelor din sfera comerţului internaţional, după semnarea acordului comercial parţial SUA-China

Autor: Răzvan Botea

17.03.2020, 07:30 358

♦ Ritmul anual al producţiei industriale a rămas, în continuare în declin, însă ameliorarea ritmului lunar, ianuarie/decembrie, ar fi trebuit să fie un semn bun pentru industria românească care înseamnă aproape un sfert din PIB.

Potrivit datelor INS, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,8%), industria extractivă (-2,1%) şi industria prelucrătoare (-1,3%).

„Industria a evoluat pentru a opta lună consecutiv sub potenţial în ianuarie, dinamică determinată de climatul nefavorabil din industria europeană şi de provocările interne din sfera echilibrului macroeconomic“, arată Andrei Ră­du­lescu, director de analiză macroe­conomică al Băncii Transilvania.

Totuşi, la început de an, a apărut un sâm­bure de optimism.  Industria româ­nească a intrat pe un trend de creştere a ritmului lunar. Producţia industrială a crescut cu 2% în ianuarie 2020 faţă de decembrie 2019 (ajustat), pe fondul general al unei creşteri lunare a indus­triei germane de 2,7%, după mai multe luni de scădere, arată datele Euros­tat, biroul european de statistică.

În plus, in ianuarie 2020, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au crescut  atât faţă de luna precedentă cu 9%,  cât şi faţă de luna cores­punzătoare din anul precedent  cu 3,5%. Apoi, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut în luna ianuarie 2020, faţă de luna precedentă, cu 0,9%, iar comparativ cu perioada similară din anul precedent cu 6%.

Evoluţia lunară pozitivă a industriei din România, scriu economiştii Băncii Transilvania, vine şi din faptul că tensiunile comerciale la nivel global s-au mai ameliorat odată cu semnarea tratatului dintre SUA şi China.

„Statisticile indică o ameliorare a ritmului lunar, pe fondul redinamizării componentei prelucrătoare, în contextul recalibrării perspectivelor din sfera comerţului internaţional, după semnarea acordului comercial parţial SUA-China“, scrie Andrei Rădulescu directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2%, susţinută de industria prelucrătoare (plus 3,2%) şi industria extractivă (plus 1,9%). Pro­ducţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţio­nat a scăzut cu 1,2%, arată Statistica.

Ritmul anual al producţiei industriale a rămas în continuare în declin, iar criza medicală, transferată econo­miei, va pune din nou frâu industriei, anticipează Cristian Pârvan, secre­tarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. (AOAR). „Industria este în scădere anuală din 2018.  2018 a scăzut faţă de 2017, 2019 faţă de 2018 şi, iată, acum, în ianuarie/ianuarie, 2020 faţă de 2019. Industria va fi lovită pentru că, faţă de alte sectoare, lucrează cu o marjă de profit mică, de 3-4%.“

Dacă apar reduceri de comenzi, şi vor apărea, industria va fi afectată. În criza din 2009, industria prelucrătore a căzut cu 40% în doar trei luni.“

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO