Bănci și Asigurări

Indicele ROBOR la trei luni a făcut un pas în spate coborând la 3,04%

Indicele ROBOR la trei luni a făcut un pas în spate...
13.01.2022, 00:00 80

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a făcut un pas în spate ieri, după creşterea de marţi, evoluţia indicând o revenire a lichidităţii în piaţa interbancară.

Ieri, ROBOR la trei luni a coborât la 3,04%, în timp ce marţi urcase la 3,07%. Robor la 3 luni a atins pragul de 3% în ultima zi din 2021. Faţă de perioada similară a anului trecut, indicele a crescut cu aproape 70%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de al BNR.

Banca centrală a decis la începutul acestei săptămâni să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2%, de la 1,75%, precum şi extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 punct procentual, de la ±0,75 puncte procentuale.

Dobânda aferentă facilităţii de creditare (Lombard) a fost majorată de BNR la 3% pe an, de la 2,5%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a fost menţinută la 1% pe an. Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,22% în următoarele 12 luni, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CFA Society.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO