Bănci și Asigurări

Indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, stagnează la 4,6% în prima zi din aprilie. În martie, indicele s-a majorat cu peste 18%

Indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator...

Autor: Cristina Bellu

01.04.2022, 11:12 128

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri, 1 aprilie, la 4,6%, valoare similară cu cea înregistrată în ziua precedentă.

În luna martie, indicele s-a majorat cu 18,8%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de 52,3%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,69% de la 4,68% joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 4,73%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

La cel mai recent sondaj al CFA Society, analiştii financiari apreciau că indicele ROBOR la 3 luni se va situa în jurul la 4,69% în următoarele 12 luni.

IRCC, dobânda de referinţă pentru cre­ditele noi de consum şi ipotecare, a urcat la de la 1,17% la 1,86%, potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, iar acesta este primul pas dintr-o creştere mai mare care va urma în următoarele trimestre.

IRCC a fost in­trodus în luna mai a anului 2019 pentru a reflecta mai bine si­tua­ţiile de pe piaţa ban­cară.

IRCC are un deca­laj de şase luni, luând în considerare tranzac­ţiile înregistrate ante­rior. De la 1 aprilie, IRCC va lua în consi­derare tranzacţiile efectiv realizate în T4/2021, atunci când dobânzile au început să crească din cauza creşterii inflaţiei.

Dobânzile au început să crească puternic după creşterea inflaţiei şi războiul din Ucraina. BNR deja a majorat dobânda de politică monetară la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia oficială, calculată pentru luna februarie, era deja de 8,53%, estimările fiind de creştere.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO