Bănci și Asigurări

Un nou indicator economic. Bucureşti, Cluj şi Constanţa au depozite per capita de 10 ori mai mari decât judeţele Giurgiu, Botoşani, Teleorman şi Călăraşi. Disparităţile regionale de dezvoltare sunt reflectate acut în statistica depozitelor per capita

Un nou indicator economic. Bucureşti, Cluj şi...

Autor: Mircea Nica

11.03.2021, 07:00 490

Nivelul depozitelor pe locuitor în Bucureşti-Ilfov depăşeşte 24.000 lei, în timp ce la polul opus, în judeţul Giurgiu, media se află la un nivel de 2.160 lei, o valoare de 11 ori mai mică decât în Bucureşti, potrivit calculelor facute de ZF pe baza datelor BNR şi INS.

Dragoş Cabat, analist economic, este de părere că depozitele sunt alcătuite de un mic procent din populaţia totală, iar majoritatea oamenilor nu au bani în bancă.

„Sunt judeţe cu oameni bogaţi şi judeţe cu oameni săraci. Depozitele nu le fac decât un mic procent din populaţia totală. Majoritatea oamenilor nu au bani în bancă. Distribuţia acestora este în funcţie de cât de săracă sau bogată este regiunea respectivă. De aici sunt aceste discrepanţe. Soldurile depozitelor depind de numărul oamenilor din judeţe. Una dintre diferenţe este că unele judeţe sunt mai mari şi altele mai mici, iar cealaltă diferenţă este că unele sunt bogate şi altele sărace“, a explicat Dragoş Cabat.

Bucureşti-Ilfov conduce clasamentul judeţelor cu cea mai mare medie a depozitelor populaţiei, în lei şi valută, de la finalul anului 2020, pe cap de locuitor. La o populaţie de peste 2,6 milioane, media de­pozitelor unui bucureştean este de 24.684 lei, faţă de o medie naţională a depozitelor populaţiei pe cap de locuitor de 8.203 lei. Astfel, se poate observa ponderea mare pe care o are Bucureşti-Ilfov, de circa 35,5% din volumul total al depozitelor populaţiei.

Judeţul Cluj este clasat pe locul doi în topul judeţelor cu cea mai mare medie a depozitelor populaţiei pe cap de locuitor, cu o valoare a economiilor de 15.240 lei/ locuitor, cu 62% mai puţin faţă de media înregistrată la Bucureşti-Ilfov.

Constanţa completează podiumul jude­ţelor cu cele mai mari niveluri ale depo­zitelor populaţiei pe cap de locuitor, de 11.075 lei.

La polul opus, judeţul Giurgiu conduce topul judeţelor cu cea mai mică medie a depozitelor populaţiei pe cap de locuitor. Raportat la o populaţie de 267.712, media depozitelor pe cap de locuitor în Giurgiu ajunge la 2.160 de lei, de aproape 4 ori mai mică faţă de media naţională pe cap de locuitor. Soldul depozitelor populaţiei din judeţul Giurgiu reprezintă doar 0,3% din soldul total al depozitelor populaţiei la final de 2020.

Judeţul Botoşani se află pe poziţia a doua în acest clasament, cu o media depozitelor populaţiei pe cap de locuitor, la final de 2020, de 2.574 lei.

Teleorman completează podiumul acestui clasament, cu depozite pe cap de locuitor de 2.674 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO