Bănci și Asigurări

Încrederea populaţiei în economie rămâne solidă. Creditul privat a crescut în S1/2018 cu un ritm mediu anual de 6,5%

Încrederea populaţiei în economie rămâne solidă....

Autor: Claudia Medrega

25.07.2018, 00:08 531

♦ În ciuda înăspririi politicii monetare, a tendinţei de creştere a dobânzilor interbancare şi a unei aşteptări neliniştite a economiştilor în faţa perspectivelor reducerii avansului economiei, creditul privat şi-a continuat expansiunea.

Creditul pentru populaţie şi companii, în lei şi valută, s-a ma­jorat pe parcursul primului se­mestru (S1) din 2018 cu un ritm mediu anual de 6,5%, datorită majorării componentei în lei cu 16% an/an, în timp ce împrumuturile în valută au scăzut cu 7%  comparativ cu S1 2017.

„Statisticile confirmă climatul pozitiv din sfera pieţei creditului privat, susţinut de nivelul redus/accesibil al costurilor reale de finanţare (dat fiind că majorarea ratelor nominale de dobândă a fost contrabalansată de accelerarea inflaţiei)“, susţine într-o analiză Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

În luna iunie, stocul total al creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a avansat cu 6,8% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, până la un nou maxim de 242,4 mld. lei (circa 52 mld. euro), conform datelor anunţate de BNR.

Dinamica anuală a creditului privat a accelerat de la 6,4% în luna mai la 6,8% în iunie.

În ciuda reluării ciclului de înăsprire a poli­ticii monetare şi a tendinţei de creştere a do­bânzilor pe piaţa interbancară, climatul este în con­tinuare favorabil accesării creditelor. Boardul BNR a decis în prima parte a anului să majoreze dobânda-cheie de trei ori până la 2,5%. Iar dobânzile pe piaţa interbancară sunt mai mari decât nivelul din prima parte a anului 2017.

Îmbunătăţirea activităţii operaţionale a băncilor, respectiv creşterea creditării, şi tendinţa de majorare a dobânzilor au susţinut avântul profiturilor băncilor. Sistemul bancar a ob­ţinut după primele cinci luni din 2018 un pro­fit net de aproape 3,2 mld. lei (685 mil. euro), mai mare cu aproximativ 18% faţă de câştigul raportat pentru primul semestru de anul trecut. Iar dacă trendul continuă, profitul băncilor poate ajunge la un nou record la sfârşitul acestui an, de circa 7 mld. lei (1,5 mld. euro).

Ascensiunea creditării private este impulsionată de creşterea împrumuturilor în lei cu ritmuri de două cifre, în timp ce creditele în valută au fost tot în declin.

Comparativ cu luna mai 2018, creditarea a avansat în iunie cu 1,4%. Iar ritmul lunar de creştere a creditelor în lei pentru companii, de 2%, a depăşit pentru prima dată în 2018 avansul lunar al împrumuturilor în lei pentru populaţie.

Rămâne de văzut cum va evolua în continuare creditarea în lei având în vedere tendinţa de creştere în continuare a dobânzilor şi iniţiativele legislative existente.

Vezi pagina 5

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO