Bănci și Asigurări

Incetinirea vanzarilor de masini ar putea afecta piata leasingului

Incetinirea vanzarilor de masini ar putea afecta piata leasingului

Click pentru imaginea marita

07.07.2008, 19:21 11

Aproape 70% din finantarile acordate de companiile de leasing sunt utilizate pentru achizitia de autoturisme, domeniu in care vanzarile au batut pasul pe loc in acest an. Potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in primele cinci luni ale acestui an piata auto a urcat cu doar 4%, iar prognoza pentru tot anul indica o crestere de numai 5%.
Aceasta incetinire vine dupa ce in ultimii ani piata auto a raportat numai cresteri de doua cifre, iar finantarile pentru autovehicule au fost motorul pietei de leasing.
"Pe piata, impresia generala este ca s-a mai domolit cresterea finantarilor in leasing pentru autovehicule, din cauza stagnarii vanzarilor de masini. Pe de alta parte, leasingul este afectat si de programul Rabla, deoarece clientii isi pot cumpara masini noi doar prin credite bancare, nu si prin leasing", afirma Mircea Dihel, directorul general al OTP Leasing.
El estimeaza pentru acest an o crestere de 15-20% a finantarilor acordate de companiile de leasing, pana la circa 5,6 - 5,9 miliarde de euro. Dihel afirma ca evolutia finantarilor pentru autoturisme va depinde anul acesta si de noua taxa de mediu.
Anul trecut, valoarea finantarilor pentru mijloace de transport acordate de firmele de leasing a fost de aproape 3,3 miliarde de euro, leasingul pentru autoturisme reprezentand 52% din aceasta suma, cel pentru vehicule comerciale - 30%, cel pentru vehicule comerciale usoare - 16%, restul de 2% fiind pentru alte tipuri de vehicule.
"Nu ma astept la o crestere spectaculoasa a leasingului pentru autoturisme in acest an. Cresterea pietei va fi sustinuta de leasingul pentru vehicule comerciale, pentru echipamente si cel imobiliar", spune Ionut Chirila, directorul de marketing al Romstal Leasing, companie a grupului belgian KBC.
Chirila considera ca finantarile acordate de firmele de leasing se vor majora cu cel mult 20-25% anul acesta. "In niciun caz nu va mai fi o crestere ca anul trecut, de 50%. Potentialul de 5 miliarde de euro al pietei romanesti, despre care se vorbea in urma cu cativa ani, a fost atins anul trecut. Am depasit tari ca Ungaria, unde piata a fost de 4,85 de miliarde de euro, si ne-am apropiat de Cehia, unde piata a ajuns la 5,3 miliarde de euro", considera directorul de marketing al Romstal Leasing.
Statisticile APIA arata ca in primele cinci luni ale acestui an numarul autovehiculelor cumparate in leasing a fost de circa 33.400, aproape la fel ca in aceeasi perioada a anului trecut, cand numarul masinilor finantate prin leasing a fost de circa 31.300.
In ceea ce priveste vehiculele comerciale, numarul celor cumparate in leasing a fost de circa 10.000 in primele cinci luni, fata de 9.500 in aceeasi perioada din 2007.
Cele mai mari companii din piata leasingului sunt UniCredit Leasing Corporation (care a rezultat din fuziunea UniCredit Leasing si HVB Leasing), BCR Leasing si Porsche Leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO