Bănci și Asigurări

Încetinirea economică devine vizibilă. Accesările de către bănci ale datelor ANAF pentru potenţialii clienţi arată începutul îngheţului creditării şi economiei. În octombrie au fost puţin peste 162.000 de interogări, faţă de 257.412 în septembrie

Încetinirea economică devine vizibilă. Accesările de...

Autor: Claudia Medrega

04.11.2021, 00:07 236

♦ Pe parcursul anului 2021, cu excepţia lunii octombrie, în toate celelalte luni numărul interogărilor băncilor la ANAF a depăşit 200.000/lună ♦ Din 2015, băncile au început să încheie protocoale de colaborare cu ANAF prin care se simplifică procesul de acordare a creditelor prin eliminarea documentelor de venit de la angajatori pentru clienţii cu venituri stabile, raportate la Fisc.

Apetitul populaţiei şi com­pa­niilor pentru credite a scăzut puternic în luna oc­tombrie, după cum indică re­ducerea numă­ru­lui inte­rogărilor de către bănci ale datelor ANAF pentru potenţialii clienţi, o in­fluenţă venind probabil şi de la scumpirile în lanţ din ultima perioadă, în special la energie, gaze şi combustibili.

Iar acest declin al creditării se vede îna­in­te de introducerea certificatului verde, in­clu­siv în bănci, astfel că după introdu­ce­rea obli­gativităţii acestui certificat este posibil să ve­dem o scădere mai consistentă a creditării în sucursalele instituţiilor de credit, având în ve­dere evoluţia lentă a pro­cesului de vacci­nare împotriva pande­miei de COVID-19.

În luna octombrie, numărul intero­gă­ri­lor operate de bănci la Agenţia Naţională de Ad­ministrare Fiscală (ANAF) în le­gă­tură cu veniturile clien­ţilor/poten­ţialilor cli­enţi per­soane fizice şi juridice, în ve­derea acor­dării unor credite a coborât pu­ternic, la 162.132, de la 257.412 accesări câte au fost în septembrie, adică o scă­dere cu 95.280 de interogări, respectiv cu 37%, potrivit da­telor transmise de ANAF la solicitarea ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO