Bănci și Asigurări

Incetinire usoara la creditul de consum

11.09.2006, 18:06 12

Creditul de consum a inregistrat o noua incetinire in iulie, semn ca masurile adoptate de BNR inca din primavara au inceput sa-si arate efectele. Pe de alta parte, lunile de vara erau in mod traditional perioada mai slaba pentru vanzari, dar bancherii considera ca anul acesta regula nu s-a mai adeverit.
Soldul creditului de consum a urcat in iulie cu putin peste 6%, ajugandand la 24,9 miliarde de lei (echivalentul a 7 miliarde de euro). Pasul de crestere a coborat pentru a doua luna consecutiv, de la 8,8% in iunie si 9,8% in mai.
Expansiunea mai mica din ultimele luni a dus si la incetinirea ritmului anual de crestere. La sfarsitul lui iulie, creditul de consum inregistra o crestere anuala cu 102% (peste 96% in termeni reali), in scadere pentru a patra luna la rand, fata de un varf istoric consemnat in aprilie - 112%.
Creditul in lei ramane motorul de crestere a consumului, cu o expansiune anuala de 133%. Desi rimtul a urcat fata de iunie si mai, ramane sub maximul din aprilie, de 139%.
In acelasi timp, creditul in valuta a continuat sa incetineasca, ritmul anual de crestere coborand la 50%. Ponderea sa in structura creditului de consum a coborat de altfel la 27% in iulie, fata de 37% in aceeasi perioada a anului trecut.
Bucurestiul concentreaza in continuare cea mai importanta parte a creditului de consum acordat in sistemul bancar. Cu un sold de 5,7 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), creditele de consum acordate in Bucuresti reprezinta 23% din totalul finantarilor acordate la nivel de sistem, desi ponderea este in scadere. De altfel, in Bucuresti s-au acordat credite de consum de aproape un miliarde de lei numai in perioada mai-iulie, in timp ce la nivel national un singur judet - Constanta - a ajuns sa inregistreze un sold total al imprumuturilor pentru consum de peste un miliarde de lei. La sfarsitul lui iulie si judetul Arges se apropia de nivelul de un miliarde de lei la creditul de consum. In topul judetelor mai intra Iasi, Cluj si Timis, unde soldul creditelor de consum depaseste 800 de milioane de lei.
Cele mai neatractive judete pentru bancheri sunt Calarasi si Giurgiu, unde creditul de consum inregistreaza solduri de 211 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO