Bănci și Asigurări

Încep să se simtă efectele tunurilor de 750 mld. euro ale BCE puse la lucru: Guvernul italian se împrumută cu 1% mai ieftin de ieri până azi

Încep să se simtă efectele tunurilor de 750 mld. euro...

Autor: Alex Ciutacu

19.03.2020, 15:44 1718

Costurile la care se împrumută guvernul italian au scăzut semnificativ joi dimineaţă, întrucât investitorii reacţionează pozitiv la noul program de achiziţie de obligaţiuni lansat de Banca Centrală Europeană (BCE) după o şedinţă de urgenţă ce a avut loc miercuri noapte, potrivit CNBC.

BCE a anunţat miercuri un nou program prin care va cumpăra obligaţiuni în valoare totală de 750 miliarde euro, după o şedinţă desfăşurată miercuri noapte în regim de urgenţă, ca răspuns la condiţiile economice şi financiare deteriorate din cauza pandemiei de coronavirus

BCE spune că programul ce se va desfăşura anul acesta va acoperi atât datoriile suverane cât şi datoriile corporate.

Investitorii au reacţionat pozitiv la pachetul anunţat de Christine Lagarde. Randamentul pe titlurile de stat italiene cu scadenţa la 10 ani a scăzut la 1,54% joi dimineaţă, faţă de 2,5% miercuri.

Faptul că randamentel scad înseamnă că investitorii cumpără titluri de stat italiene, ceea ce arată încrederea investitorilor în Italia că îşi va reveni după criză şi că va putea plăti.

„Timpuri extraordinare cer măsuri extraordinare. Angajamentul nostru faţă de euro nu are limite. Suntem determinaţi să folosim întregul potenţial al instrumentelor noastre, în cadrul mandatului nostru”, a spus Christine Lagarde, preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Banca a fost criticată dur când Lagarde a anunţat săptămâna trecută că nu este rolul băncii centrale să reducă diferenţele de dobânzi pe piaţa datoriilor suverane. Ca urmare a comentariilor costurile la care se împrumută guvernul italian au crescut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO