Bănci și Asigurări

Incasarile Asirom au crescut doar cu 6%, ca urmare a decalarii RCA

23.08.2004, 00:00 22



Asirom a avut prime brute subscrise de 3.105 miliarde lei (76,1 mil. euro) pe primele sase luni ale acestui an, in crestere cu doar 5,5% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Cresterea mai redusa decat in alti ani se datoreaza faptului ca politele de raspundere civila auto (RCA) pentru semestrul II al acestui an nu au fost inca subscrise inca, afirma reprezentantii companiei.



"Dat fiind ca portofoliul Asirom contine RCA destul de substantial, modificarea datei scadentei ratei a II-a de la 31 mai la 30 iunie influenteaza subscrierile cu circa 200 - 250 miliarde. Anul trecut la 30 iunie era subscris RCA II anul acesta nu", a explicat Catalin Stroe, director general adjunct al societatii.



Noul director general al societatii este, de saptamana trecuta, un britanic nascut in Africa de Sud, Fred Heath, 56 de ani.



El asteapta acum viza pentru permis de munca in Romania, urmand sa obtina apoi avizul de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.



Compania a avut prime brute subscrise din asigurari de viata de 498 miliarde lei (12,2 milioane euro) pe primele sase luni ale acestui an, cu 52% in lei si cu 34% in euro mai mult decat pe semestrul I din 2003.



"Ne-am concentrat mult pe cresterea la asigurari de viata. Ideea este sa marim rentabilitatea companiei, asa incat nu mai insistam foarte mult pe incasarile din zona auto, care au o pondere de 66-67% din incasari. Incercam o echilibrare a portofoliului", a mai spus Stroe. El a explicat ca o crestere accentuata au avut-o vanzarile de polite de asigurare Credit Plus, aferente creditelor luate de persoanele fizice pentru locuinte.



Prime brute subscrise din asigurari de raspundere civila generala au fost mai mari cu 71% fata de aceeasi perioada de anul trecut.



Vanzarile au crescut mult si pe segmentul de asigurari de credite si garantii.



Reprezentantul Asirom a mai spus societatea va insista anul acesta mai mult pe asigurarile de incendiu si alte daune la bunuri, atat pentru persoane fizice cat si pentru firme.



Astfel, compania va lansa de la 1 septembrie o noua polita pentru asigurari de bunuri pentru persoane juridice, Asirom Phoenix, iar de la 1 octombrie o polita pentru cladiri si bunuri pentru persoane fizice.



Asirom a avut in 2003 cu venituri totale din prime subscrise de 4.965,7 miliarde lei (132 milioane euro) si un profit brut de 248,6 miliade lei.



Cu acest nivel al primelor brute subscrise, Asirom a trecut anul trecut pe locul doi anul trecut din punct de vedere al cotei de piata, pentru prima data dupa 1990, dupa Allianz-Tiriac.



Ceilalti mari competitori din piata sunt, pe piata asigurarilor generale, Omniasig, Astra, Ardaf sau Asiban, iar pe piata asigurarilor de viata ING, Omniasig Asigurari de Viata sau Aviva.



Asirom face parte, din 1998, din grupul de firme Interagro, patronat de omul de afaceri Ioan Nicolae.



Actionarii Asirom sant companiile Interagro - 38,2%, Astra Romana - 17,8%, fondul de investitii Broadhurst Investments Ltd - 19,7%, Autoritatea pentru Privatizare - 6,4% si Postelnicu Tiberiu Bica - 11,54%. Capitalul social se ridica la 637,9 miliarde de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 1.000 lei. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO