Bănci și Asigurări

Inca un pas de depreciere regionala

11.06.2007, 23:01 21

Leul ar putea sa piarda in continuare teren in fata euro, dupa ce a inregistrat o depreciere semnificativa in ultima zi de tranzactionare de saptamana trecuta. Dealerii nu pariaza insa pe o anumita directie, in conditiile in care miscarile cursului sunt dictate de "sentimentul regional".
BNR a calculat vineri un curs de 3,2850 lei pentru un euro, cu 1,83 bani peste nivelul precedent. Dolarul a facut un salt de 3,69 bani sau 1,5%, urcand la 2,4579 lei, dupa ce a inregistrat aprecieri in fata euro pe pietele internationale.
"Depinde numai de sentimentul regional daca deprecierea leului va continua. Cresterea cotatiilor de vineri a fost determinata de inchiderile de pozitii ale jucatorilor speculativi, care s-au reorientat catre plasamentele in dolari", a comentat un dealer.
Pe piata valutara interbancara, euro a urcat vineri pana spre pragul de 3,3 lei, pe fondul unei miscari regionale, in care jucatorii speculatori si-au inchis pozitiile pe pietele emergente, reorientandu-se catre investitiile in dolari. Euro a inceput sedinta de tranzactionare de vineri la 3,2740/3,2760 lei, cu 0,4 bani peste nivelul de la inchiderea de joi. Inca de la primele ore de tranzactionare au aparut in piata interese puternice de cumparare de valuta, cotatiile urcand pana la un maxim al zilei de 3,2950 lei pentru un euro.
Nivelul ridicat al cursului a atras interese de vanzare, unii jucatori vazand o oportunitate de deschidere de noi pozitii pe leu. In aceste conditii, cererea si oferta de valuta s-au echilibrat, iar cotatiile au coborat usor spre sfarsitul zilei. La inchiderea pietei euro era tranzactionat la 3,28/3,2820 lei.
Zlotul polonez si forintul maghiar, monede cu care leul este in general sincronizat, au inregistrat de asemenea deprecieri sensibile in sedinta de vinerea trecuta. Pe piata poloneza euro a castigat peste 100 de unitati de baza, cotatiile urcand la 3,8486 zloti/euro. Forintul maghiar a inregistrat pierderi similare, cotatiile urcand la 254,7 forinti/euro, de la 250 de forinti/euro, in urma cu o saptamana.
In schimb, dolarul a castigat teren sensibil pe pietele internationale. Cotatiile au coborat la 1,3349 dolari/euro, de la 1,35 dolari/euro, la inceputul saptamanii trecute.
Pe piata monetara locala, dobanzile pe termen scurt s-au mentinut la niveluri de 7,2%-7,5% pe an, pe fondul unor conditii de lichiditate neutre. Saptamana aceasta nu sunt programate emisiuni de titluri de stat, insa BNR ar trebui sa anunte miercuri o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO