Bănci și Asigurări

Inca 33.000 de angajati au ajuns la loteria pensiilor. De ce stiu atat de putini ca trebuie sa adere la un fond?

Inca 33.000 de angajati au ajuns la loteria pensiilor. De ce stiu atat de putini ca trebuie sa adere la un fond?
28.02.2010, 23:12 29

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au primitin februarie 32.820 de clienti noi prin repartizare aleatorie(loterie), cu 70% mai mult decat in ianuarie, acestia fiindangajati cu varste de sub 35 de ani, care nu si-au ales un fond depensii in termen de patru luni de la obtinerea primului loc demunca.

Numarul clientilor noi care au aderat ei insisi la un fond afost de numai 2.500, cu 35% mai putini decat in prima luna dinacest an. Persoanele care au aderat la un fond de pensii privatedin proprie initiativa au reprezentat doar 7% din numarul total declienti noi ai fondurilor de pensii, ceilalti provenind dinloterie.

Per total, numarul clientilor noi ai fondurilor de pensii a fostde 35.320 in februarie, fata de 23.370 in ianuarie, potrivitdatelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania(APAPR).

De unde vine aceasta crestere, in conditiile in care majoritateacompaniilor nu mai fac angajari, ba dimpotriva, numarul somerilor emai mare de la o saptamana la alta?

"Poate s-au facut ceva angajari in economie, dar este putinprobabil. Chiar nu stim de unde apar toti acesti participanti",spune Mihai Coca-Cozma, directorul general al Alico Pensii (fostulAIG Pensii).

Februarie a fost prima luna in care angajatii care au ajuns laloterie au fost impartiti in mod egal intre fondurile de pensii.Anterior, repartizarea se facea in functie de cota de piata afiecarui fond.

La sfarsitul anului trecut Comisia de Supraveghere a Sistemuluide Pensii Private a decis ca fondurile cu o cota de piata mai marede 20% - adica ING si Allianz-Tiriac - sa fie excluse de larepartizarea aleatorie, pentru a evita concentrarea pietei. In urmaacestei decizii, cele doua fonduri, dar si APAPR au intentat unproces in justitie, iar CSSPP a decis sa schimbe din nou regulile,impartind in mod egal intre fonduri participantii la loterie.Astfel, in februarie, fiecare fond a primit peste 3.640 de clientinoi din loterie.

Foarte putini sunt angajatii care stiu ca trebuie sa isi aleagaun fond de pensii private in primele patru luni de la obtinereaprimului loc de munca. In acest fond li se vireaza 2% dinveniturile salariale brute, contributie care de luna aceastaurmeaza sa fie majorata la 2,5%.

"Nici cei care au aderat ei insisi la un fond nu cred ca stiauca trebuie sa faca acest lucru. Aderarile noi depind de capacitateafiecarui administrator de pensii de a-i gasi pe cei eligibili, estefoarte greu sa faci acest lucru. (...) Atat timp cat contributiaeste atat de mica, oamenii nu sunt foarte interesati de fondurilede pensii private. Din acest motiv nici administratorii nuinvestesc foarte mult acum in promovare si informare", explicaCoca-Cozma.

Fondurile de pensii private obligatorii au in prezent aproape 5milioane de participanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO